ZGD: Cât e de pregătită Moldova de coronavirus și care vor fi pașii în caz că s-ar înregistra vreun caz

coronavirusul

Ziarul de Gardă a făcut un interviu cu Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în care au vorbit despre cât e de pregătită Moldova pentru a face față în caz că apare vreun caz.

Ce face medicul de familie, dacă suspectează că pacientul are coronavirus?

„În cazul în care medicul de familie suspectează pacientul de acest virus, stabilește diagnoza, iar alături pune un semn de întrebare, cheamă colegii, decid izolarea și spitalizarea pacientului. Ulterior, se vor colecta mostre pentru laborator.

Avem un singur laborator în R. Moldova și e aici, la ANSP – Laboratorul Național pentru gripă și infecții respiratorii acute. Noi avem capacități tehnice, umane și condiții de laborator pentru a identifica coronavirusul. Azi, nu avem numai chituri, iar expertizele se pot face și în alte state dotate cu acest echipament.”

Unde vor fi duși pacienții în cazul confirmării diagnozei de coronavirus?

„La prima etapă, vor fi internați la Spitalul de boli infecțioase «Toma Ciorbă». Acolo e Catedra de boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală, care dispune de personal bine pregătit, cu titluri științifice. Avem șefi de secție care au văzut un număr impresionant de diverse cazuri.”

Recomandări pentru această perioadă?

„Noi batem frecvent alarma în privința spălatului pe mâini. Asta e o măsură igienică importantă, actuală și universală. E important și în cazul coronavirusului, al gripei și al bolilor digestive. Respectați igiena tusei și a strănutului și adresați-vă la medic, în caz de necesitate.

Autoritățile nu ajung la fiecare persoană. Numărul unu în lista responsabilităților rămâne: fiecare pentru propria sănătate. Asta e regula. Niciun doctor n-o să-și bată mai tare capul decât tu însuți pentru sănătatea ta. Deci, dacă ți s-a spus să te speli pe mâini, să o faci; dacă ți s-a spus în care circumstanțe să porți mască, respectă regula; dacă ți s-a spus să nu mănânci pește crud, îl faci la tigaie sau la cuptor. În felul acesta te protejezi pe tine și pe apropiații tăi în primul rând.”

Întreg interviul îl vedeți pe Ziarul de Gardă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente