O companie austriacă de procesare a soiei și-a împărtășit experiența și cunoștințele cu colegii din Moldova

Photo Exp exchange visit Austria 4

Pe 1 februarie 2020, compania austriacă BAG Ölmühle BetriebsgmbH a găzduit fondatorul companiei omoloage moldovenești OLSEG – VT Ltd., o companie locală de procesare de soia care a investit recent în echipamente de mărunțire a boabelor, punând bazele primului concasor pentru soia care operează în Moldova.

Aceasta a fost o posibilitate unică pentru procesatorul din Moldova să viziteze o entitate similară care și-a instalat echipamentul nou acum un an și, prin urmare, poate împărtăși cele mai relevante experiențe și cunoștințe cu colegii moldoveni.

În 2011, BAG Ölmühle BetriebsgmbH și-a asumat responsabilitatea de a stabili o producere de hrană și furaje fără OMG și a stabilit un indicator clar atunci când și-a adaptat procesele de extracție la soia europeană, fără OMG. Această decizie a fost luată în urma dorinței de a avea o aprovizionare de proteine independentă, europeană. Fiind cea mai mare fabrică de ulei din soia din Austria, compania a jucat un rol important în aprovizionarea consumatorilor cu produse regionale nemodificate genetic. Acest aspect reprezintă o experiență de neprețuit, care poate fi împărtășită unei noi companii de concasare de soia stabilită în Europa, în afară de chestiuni legate de tehnologie și rentabilitate.

O altă lecție importantă pe care compania moldovenească o va aduce acasă este faptul că optând pentru instalații locale de procesare, compania va putea să sprijine și să promoveze cultivarea domestică de soia și să ofere fermierilor locali opțiuni comerciale de încredere pentru terenul lor roditor. Stabilirea de relații de afaceri pe termen lung cu producătorii locali și eforturile de a dezvolta parteneriate inovatoare și de încredere cu furnizorii și clienții este foarte importantă, și atât compania austriacă, cât și cea moldovenească s-au angajat cu responsabilitate în acest proces.

Dezvoltarea sectorului culturii de soia poate duce la o creștere a exportului de soia și a produselor din soia din Moldova, în special cele fără OMG și ecologice. Implementarea tehnologiilor ecologice în agricultură pentru creșterea fertilității solului și introducerea standardelor de calitate și a sistemelor de certificare vor facilita, de asemenea, creșterea producției agricole spre export. Aceasta va contribui la asigurarea securității alimentare și la atenuarea schimbărilor climatice, prin practici agricole inteligente, prietenoase mediului.

Vizita a fost organizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar în Moldova, prin integrarea în lanțurile valorice domestice și globale, în special în sectorul soia”, implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional Pro Didactica.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente