Recomandări din liceu. O nouă săptămână vine cu trei provocări literare

IMG_20200126_202441

Fie că sunteți la liceu sau demult ați absolvit, ultima săptămână de ianuarie vine cu trei provocări literare. Nicoleta Lisevici vă recomandă trei cărți pentru acest sfârșit de lună.

# „Frații Jderi” de Mihail Sadoveanu

Ești pasionat de luptele istorice sau admiri personalitatea lui Ștefan cel Mare? Această operă este sigur pentru tine. Este o propunere de lectură mai îndrăzneață, deoarece nu se potrivește tuturor, dar pe cât e de îndrăzneață, pe atât de interesantă. O retrospectivă adevărată a luptelor și a personalității lui Ștefan cel Mare, opera te face să te simți, cu adevărat, în epoca medievală românească, unde se împletesc, sublim, frumosul tradițiilor medievale cu tragediile războiului. Alcătuită din trei volume, opera scoate în evidență formarea unui tânăr, Ionuț Jder, care este luat la curtea lui Ștefan cel Mare, unde împreună cu fiul Domnului, Alexăndrel, descoperă viața de om matur. Etapele formării tânărului multilateral conține mai multe puncte culminante: se îndrăgostește de domnița lui Alexăndrel, suferă eșecul înfrângerii, aproape că pierde încrederea Domnului, dar devine ca un al doilea fiu pentru el, ceea ce stârnește gelozia lui Alexăndrel.
Citește și spune-ne care volum ți-a plăcut mai mult.

# „Dracula” de Bram Stoker
…sau lilieci, vampiri și Vlad Țepeș

Bram Stoker l-a folosit pe Vlad Țepeș ca sursă de inspirație pentru romanul „Dracula”. Acesta a avut ideea să asocieze legenda domnitorului muntean cu cea a unui vampir, astfel încât, personajul principal, Dracula, zis Graful Dracula, a devenit cel mai cunoscut vampir din literatură.

Acțiunea principală a operei gravitează în jurul Transilvaniei de la sfârșitul secolului XIX; un avocat englez, Hacker, vine la castelul Contelui Dracula să-l ajute să cumpere o proprietate din Londra. Localnicii nu intrau în castel, căci se temeau, iar când l-au văzut pe avocat plecând i-au înmânat un crucifix, pentru a se apăra de rele și îl îndemnau să nu plece. Avocatul plecă și, dacă în prima zi nu i s-a părut nimic straniu, în ziua următoare acesta observă colții mari ai contelui, lăcomia contelui la sânge. Acesta putea să doarmă doar într-o cameră specială, ceea ce i-a pus din nou semne de întrebare. Uitând de sfatul contelui, adoarme într-o odaie străină și este trezit de trei femei frumoase cu buze roșii și dinți ascuțiți, care sunt împiedicate de conte să-l muște. Contele dă de înțeles femeilor, gonindu-le, că englezul îi aparține lui. În continuare, vă îndemn să citiți să să aflați care va fi, totuși, soarta avocatului.

# „Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee

Romanul tratează tematici importante și „periculoase” la acea vreme, cum ar fi educația, rasismul reflectat în epoca societății interbelice americane, dar și inegalitatea în fața justiției.

Romanul reflectă acțiuni și întâmplări din viața mai multor persoane: aventuri din copilăria lui Scout și a fratelui Jim, dar și a prietenului lor Dill. La acest șir de evenimente participă și tatăl lor, Atticus, care-și creștea singur copiii și încerca să le dea o educație cât mai bună, fiind avocat de profesie. Unul dintre momentele culminante ale subiectului se desfășoară în jurul unui caz pe care-l apăra avocatul. Un negru împotriva unui alb, iar Atticus îl susținea pe băiatul negru care era învinuit că a violat o fată albă. Din păcate, în acea perioada mentalitatea oamenilor era în totalitate diferită; atunci, un negru era din start vinovat în fața unui alb. Aflați care a fost soarta acuzatului și cum s-a desfășurat procesul. Vă promit că veți avea parte de sentimente nemaipomenite citind această carte; veți reflecta profund asupra gândirii din acea perioadă, poate că chiar veți adopta noi modalități de gândire asupra unor tematici importante.

Încă nu a trecut perioada sărbătorilor, așadar, același fotoliu comod și aceeași atmosferă feerică în spate – lecturare plăcută! Ce cărți din recomandările noastre deja ați reușit să citiți?

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente