Coronavirusurile (CoV) reprezintă o familie numeroasă de viruși care provoacă boli, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV). Noul coronavirus (2019-nCoV) este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. Mai mult, coronavirusurile sunt infecții zoonotice, ceea ce înseamnă că pot fi transmise între animale și oameni.

La 31 decembrie 2019, un cluster de pneumonii de etiologie necunoscută a fost raportat în Wuhan City, provincia Hubei din China. La 9 ianuarie, autoritățile chineze au raportat în mass-media că a fost identificată cauza acestei pneumonii virale,  inițial ca un nou tip de coronavirus, care este diferit de orice alte coronavirusuri umane descoperite până acum.

Situația la nivel internaţional

Peste 2 200 de persoane au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observație, întrucât nu prezentau simptome ale infecției, a anunțat Li Bin, vicepreședintele Comisiei Naționale de Sănătate din China. Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană. China anunțase deja că se transmite de la om la om.

Coronavirusul s-a extins deja în mai multe țări. Un caz a fost raportat inclusiv în Statele Unite.

A crescut aproape de două ori bilanțul deceselor provocate de noul coronavirus în China. Numărul morţilor a urcat de la nouă la 17, potrivit unor surse oficiale de la Beijing. La nivel global au fost confirmate peste 500 de cazuri de infectare cu coronavirusul botezat „2019-nCoV”. Marea majoritate au fost înregistrate în China, inclusiv cazuri de import în Thailanda (patru cazuri), Japonia (un caz), Republica Coreea de Sud (un caz) și Statele Unite ale Americii (un caz).

Cazurile de boală raportate în China provin din provinciile Hubei, Guangdong, Beijing, Shanghai, Chongqing, Zhejiang, Jiangxi, Tianjin, Sichuan, Hunan, Shandong, Yunnan și, de asemenea, din Taiwan și Macau.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății cu referire la călătoriile internaționale

La momentul actual potențialul de transmitere și modurile de transmitere a bolii rămân neclare. Prin urmare, este necesară reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:

# evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
# spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
# evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
# călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care sugerează prezența unei boli respiratorii înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.

###

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit/-ă și pe canalul nostru de Telegram.