Secretariatul parlamentului a lansat în data de 16 ianuarie o licitație prin care vrea să procure 110 tablete business și 10 tastaturi în valoare de 2,3 milioane de lei. Prin intermediul acestei achiziții, Parlamentul Republicii Moldova se angajează să implementeze sistemul e-Parlament și e-vot.

În comunicatul de presă emis de parlament se menționează că „Termenele anunțate până acum nu au fost respectate din diferite motive. La această oră, se lucrează la un sistem care să includă o nouă pagină web și sistemul de vot electronic. Proiectul e-Parlament este implementat de PNUD Moldova și e cofinanțat de Guvernul Suediei și Parlamentul Republicii Moldova. Până acum a fost făcut un volum mare de lucru și s-a ajuns la etapa de pretestare. Pentru a avansa este nevoie de tehnică, deoarece e-Parlament înseamnă digitalizarea proceselor și activității din legislativ.

Tabletele pentru achiziția cărora a fost anunțat concurs sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului e-Parlament, în particular a e-votului. Tabletele vor fi montate în sala de plen și nu vor fi mobile. Motivul este obligativitatea de a asigura securitatea, confidențialitatea și integritatea sistemului de e-vot. Cerințele tehnice sunt elaborate în comun cu dezvoltatorul proiectului e-parlament, respectiv caietul de sarcini include parametrii recomandați pentru funcționarea, stabilitatea și securitatea sistemului. Sistemul e-vot este parte componență și indispensabilă a sistemului e-parlament care asigură transparența procesului legislativ”, se menționează în comunicat.

Reporterul #diez l-a contactat pe șeful Direcției tehnologii și comunicații, Dionisie Pîntea, pentru a afla ce modele/brand intenționează parlamentul să procure pentru deputați. Demnitarul a spus să ne adresăm la serviciul de presă.

La serviciul de presă ni s-a spus că nu ne poate oferi mai multe detalii pe marginea acestei licitații și că toată informația poate fi găsită în comunicatul emis de parlament.

Am încercat să căutăm aproximativ ce modele și la ce preț pot fi agreate de organizatorii acestei achiziții publice. Specificațiile minime ale tabletei le puteți vedea mai jos.

Precizăm că, potrivit anunțului, ofertanții care nu vor ține cont de toate cerințele stipulate în caietul de sarcini nu vor fi acceptați la concursul de desemnare a celei mai bune oferte.

Așadar, prețul maxim pentru o tabletă trebuie să fie de circa 20 900 de lei. Pornind de la această sumă, am început căutarea în mai multe magazine online din Moldova.

Acestea sunt doar exemple și nu trebuie tratate ca definitive.

Menționăm că, în următoarele luni, parlamentul va iniția o nouă licitație cu privire la achiziționarea de licențe pentru produse Microsoft, Adobe Photoshop. Antivirus corporativ TeamViewer Gov în sumă de peste 1 milion de lei.

###

 Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit/-ă și pe canalul nostru de Telegram.