Parlamentul Republicii Moldova a renunțat la sticlele din plastic începând cu anul acesta. Această decizie va aduce o economie de peste 100 de mii de lei anual din bani publici.

În continuare, apa va fi distribuită gratuit prin dozatoare de apă instalate pe holuri, la comisii, fracțiuni și pentru ședințele plenare ale parlamentului. Totodată, paharele din plastic vor fi înlocuite cu pahare din carton.

„Sticlele de plastic sunt o mare problemă de mediu. Din păcate apa la robinet nu este de calitate, respectiv suntem nevoiți să aducem apă potabilă din comerț, dar am decis să renunțăm la plastic”, a declarat secretarul general al Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Albu.

Potrivit secretarului general, aceste măsuri, pe lângă contribuția instituției în reducerea poluării, mai aduc și economii imediate din bani publici, inclusiv pentru că se va lua apă dozat, fără a arunca sticle pe jumătate pline.

Amintim că în anul 2017 a fost votat în lectură finală proiectul de lege privind interzicerea pungilor de plastic. Potrivit proiectului, utilizarea și comercializarea pungilor din plastic de unică folosinţă de către unităţile comerciale cu amănuntul se va sancționa cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale sau cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puţin de 200 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice.