Mai multe rețele de benzenării au afişat în dimineaţa zilei de vineri, 17 ianuarie, preţuri noi pentru carburanți. Experţii economici spun că majorările au fost condiţionate de creşterea accizelor şi evoluţiile de pe pieţele internaţionale.

De astăzi, în mai multe benzinării din ţară, preţul la pompă pentru cel mai cumpărat tip de benzină (A-95) este de 19,20 lei, cu 55 de bani mai mult decât anterior, iar un litru de motorină costă 17,05 lei, cu 65 de bani mai scump, scrie mold-street.com.

Cele mai consistente majorări petroliştii le-au făcut la gazul lichefiat. Astfel, la unele benzinării acesta a ajuns să coste 11,05 lei în loc de 9,98 lei, cât era anterior.

Potrivit ultimelor modificări ale legislaţiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu se implică la calcularea preţului la combustibil. Acesta este calculat şi modificat de petrolişti, reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu va depăși 10 %.

Aceasta este deja a doua scumpire a carburanților în prima luna a acestui an.

Reporter stagiar: Petru Beșleaga