(grafice) Moldovenii au bătut recordul în anul 2019. Au cumpărat aproape 29 de mii de apartamente într-un singur an

CS-HDR7-1
Foto: raichimobiliare.ro

Volumul tranzacțiilor de apartamente în 2019 a atins un record absolut pentru Republica Moldova, atingând cifra de 28 674 de apartamente, mult peste cele mai optimiste prognoze realizate de IDIS Viitorul. Astfel, în 2019 piața de vânzare/cumpărare a apartamentelor a crescut cu peste 40 %, creștere fără precedent, notează pe blogul său economistul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță.

viitorul.org
viitorul.org

Această creștere se datorează în special municipiului Chișinău, unde vânzările de apartamente au înregistrat o cifră record de 22 187 de apartamente, ceea ce este mai mult decât recordul de anul trecut pe țară. Astfel, aproape 80 % din toate tranzacțiile cu apartamente din Moldova au loc în municipiul Chișinău.

viitorul.org/
viitorul.org

Un alt factor care a determinat creșterea pieței imobiliare din Republica Moldova sunt creditele ipotecare în baza cărora în 2019 au fost procurate aproape 10 mii de apartamente. Băncile comerciale din Moldova în ultimii doi ani s-au focusat puternic pe creditarea persoanelor fizice, în special prin oferirea creditelor imobiliare.

viitorul.org
viitorul.org

Astfel, portofoliul de credite bancare a crescut în doi ani cu peste 100 %, de la 3,2 miliarde de lei în 2017 la aproximativ 7 miliarde lei în 2019.

viitorul.org

Un alt factor care a influențat piața imobiliară este creșterea accesibilității procurării unui apartament. După 10 ani de cădere continuă, în 2019 pentru prima dată prețul la apartamente a încetat să scadă și chiar a înregistrat o ușoară creștere. Astfel, în medie în municipiul Chișinău prețul unui apartament de 70 m² a crescut cu 400 de euro, de la 36,6 mii de euro în 2018 la 37 mii de euro în 2019, însă această creștere s-a temperat la finele anului, cea ce ne face să credem că în 2020 prețurile vor rămâne stabile cu o posibilă ușoară creștere.

viitorul.org

Această creștere nesemnificativă a prețurilor la apartamente nu a influențat deloc accesul la apartamente. Efortul financiar depus de o familie pentru procurarea unui apartament de 70 m² în 2019 a devenit cu 10 % mai ușor față de 2018. Dacă în 2018 pentru procurarea unui apartament erau necesare 9,4 salarii medii anuale, atunci în 2019 acest indicator a atins minimul istoric de 8,5 salarii medii anuale.

Creșterea accesibilității apartamentelor se datorează creșterii nominale a salariului în lei și a cursului valutar stabil al leului față de euro, monedă în care de regulă se tranzacționează apartamentele. În 2019 salariul mediu anual recalculat în euro a crescut cu 600 de euro, de la 3,9 mii de euro anual în 2018 la circa 4,5 mii de euro anual în 2019.

viitorul.org

După accesibilitatea apartamentelor, determinată în salarii medii anuale plătite pentru procurarea unui apartament, Moldova se apropie de media țărilor europene, unde acest indicator constituie 6,9 salarii medii anuale.

###

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit/-ă și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente