(foto) O delegație de la UTM a vizitat Universitatea „Transilvania” din Brașov. Ce subiecte au fost discutate

10-1

O delegație a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituţională a Universității Tehnice a Moldovei, în frunte cu rectorul, Viorel Bostan, a efectuat pe 13 ianuarie o vizită de lucru la Universitatea „Transilvania” din Brașov, România, la invitația rectorului-gazdă, Ioan Vasile Abrudan, doctor honoris causa al UTM, care este și președintele CDSI-UTM.

Programul vizitei a avut drept scop ședința în deplasare a Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI) al UTM, care a fost precedată de deplasări la companii de top în domeniul automotive, parteneriatele și bunele relații cu medul socio-economic fiind primordială pentru UTM în pregătirea viitorilor ingineri, transmite site-ul UTM.

Alături de Veaceslav Şutchevici – manager al componentei de promovare a investițiilor, Proiectul Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice, GIZ Moldova – și Dinu Țurcanu – prorector UTM pentru informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare –, delegația a vizitat Divizia R&D a VITESCO TECHNOLOGIES (#Continental) din Brașov, România, acțiune ce are menirea de a deschide vaste oportunități pentru a dezvolta în continuare noi direcții de colaborare cu mediul de afaceri. Continental, unul dintre cei mai mari furnizori internaționali de componente auto și producător principal de anvelope la nivel mondial, a inaugurat în toamna anului 2016, la Brașov, un nou centru de cercetare și dezvoltare în România. Liderul tehnologic în automotive a investit 6 milioane de euro într-un spațiu nou, în echipamente și tehnologii de top, această investiție fiind stimulată și de faptul că în România se dezvoltă software și produse inovative în domeniul automotive. Sunt peste 5 000 de ingineri în România care dezvoltă produse și software pentru o mobilitate tot mai eficientă. Acest lucru înseamnă responsabilitate transferată în România, în echipele de cercetare și dezvoltare.

Delegația a vizitat și producătorul de componente auto Preh România, furnizor pentru Porsche, Mercedes, Audi și BMW. Compania deţine o fabrică de componente auto în localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, şi centre de servicii software şi hardware la Iaşi şi Braşov. La fabrica Preh din localitatea Ghimbav sunt produse comutatoare multifuncţionale pentru volan, comutatoare bloc lumini, sisteme de control al climei şi elemente de comandă din consola centrală a automobilelor pentru BMW, Volkswagen, Porsche, Skoda, Seat, Audi şi Mercedes. Compania dispune la Ghimbav de o suprafaţă de producţie şi depozitare de peste 10 mii m², la care s-a adăugat o nouă unitate de 13 mii m², destinată producţiei de circuite electronice (Surface Mount Technology – maşini automate de populat plăci cu componente electronice).

Ședința propriu-zisă a CDSI, prezidată de către Ioan Vasile Abrudan, a inclus pe ordinea de zi subiecte foarte importante pentru buna funcționare a UTM în anul 2020, dar și chestiuni strategice de dezvoltare eficientă a învățământului superior tehnic ingineresc: elaborarea și promovarea obiectivelor strategice de dezvoltare-consolidare a UTM prin realizarea plenară a atribuțiilor CDSI, în special în problemele ce țin de dezvoltarea resurselor umane, patrimoniu, atragere de investiții și finanțări complementare, extindere a parteneriatelor public private, aprofundarea relațiilor cu industria, fortificarea capacităților educaționale și de cercetare, toate aceste obiective fiind sistemic corelate cu Planul strategic de dezvoltare a Universității.

Vizita CDSI la Brașov s-a încheiat cu o deplasare la producătorul de componente pentru interiorul automobilelor QUIN România – o fabrică modernă cu 1 534 de angajaţi, situată în inima Carpaţilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente