Agenda evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale: expoziții, spectacole, recitaluri și lansări

mihai eminescu
Foto: ea.md

Ziua Culturii Naționale este marcată astăzi, 15 ianuarie, de Institutul Cultural Român la Chişinău. Pe parcursul zilei vor fi organizate recitaluri de poezii, expoziții de artă și spectacole.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova și în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, cu Teatrul Național „Mihai Eminescu”, cu Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” și cu Vinăria Purcari, organizează în data de 15 ianuarie 2020 o suită de evenimente culturale dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 170 de ani de la nașterea Poetului Național Mihai Eminescu.

# Programul cuprinde:

# tradiționalul recital muzical-poetic la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Chișinău (ora 10.00, depuneri de flori, recital al poeților, actorilor și interpreților invitați, prezentări de carte);

# expoziția aniversară „În nemărginirea vremii și a lumii…”, conținând grafică de carte eminesciană și ediții rare din opera Poetului Național (ora 12.00, Muzeul Național al Literaturii Române Mihail Kogălniceanu);

# spectacolul de poezie și muzică „Al meu nume o să-l poarte…”, în incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu”, ora 18.30.

Accesul publicului la evenimente este liber. Programul se desfășoară până la ora 20.00.

Ziua Națională a Culturii și comemorării poetului Mihai Eminescu va fi marcată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova la orele 13.00 și 14.00 prin vernisarea expoziției-eveniment „PE CÂT DE CUNOSCUT, PE ATÂT DE NECUNOSCUT – MIHAI EMINESCU”, consacrând a 170-a aniversare de la naștere.

Expoziția reunește titluri apărute de-a lungul timpului despre opera și omul Eminescu. Aceasta promovează și valorifică lucrări în domeniul științei, politicii, problemelor sociale, filosofiei din colecțiile Bibliotecii Naționale. Sunt expuse cărți rare, ediții facsimile, albume cartofile și de filatelie, caiete bibliofile eminesciene, cărți în format liliput, lucrări de analiză și critică literară a operei eminesciene, cărți traduse în diferite limbi.

Biblioteca Publică Cricova organizează astăzi între orele 16.00 și 18.00 eveniment închinat Zilei Naţionale a Culturii.

# În program:

# spectacol literar-muzical „Eminescu-i ţara mea”;

# lansarea cărţii „Oraşul Cricova”.

Teatrul Național „Mihai Eminescu” organizează astăzi între orele 18.30 și 20.00 un concert inspirat din creația poetului Mihai Eminescu.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Biblioteca Publică Ciorescu va începe activitatea de omagierea celor 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu la ora 14.30.

În cadrul activității veți audia romanțe, poezii, pagini din viața și activitatea scriitorului.

Evenimentul este organizat de Cărturești Chișinău și Clubul Oratorilor între orele 19.00 și 20.30.

Aici se vor citi articole din proza publicistică, se va vorbi despre străzile pavate doar din centrul orașului, despre scumpirea pâinii și recenzii de teatru.

Evenimentul se va desfășura la librăria Cărturești din Shopping MallDova, str. Arborilor 21, etajul 3.

Accesul la eveniment este liber.

Reporter stagiar: Petru Beșleaga

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente