Contractele de locațiune înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat în anul 2019 au adus în bugetul de stat circa 23 de milioane de lei

48a4fc27019df9733331f3bfa4457ebd
Foto: chirie.apartamentele.md

Serviciul Fiscal de Stat face totalurile anului 2019 și anunță că, pe parcursul anului trecut, persoanele fizice și juridice au întocmit 13 217 contracte de chirie a bunurilor imobile. Acestea au fost înregistrate la Direcția deservire fiscală.

Pe parcursul anului 2019, la buget au fost încasate venituri în sumă de 22,7 milioane de lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului 2018 cu 6,3 milioane de lei sau o creștere de 38,3 %.

Totodată, pe parcursul anului 2019, SFS a continuat acțiunile de conformare și verificare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile. Ca rezultat, în perioada ianuarie-noiembrie, au fost identificate 5 344 de persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației.

Totodată, au fost efectuate controale la 648 de persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile fiind calculate suplimentar la buget: plăți de bază – 715,2 mii de leipenalități – 37,8 mii de lei și amenzi – 105,9 mii de lei.

Serviciul Fiscal de Stat recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7 % din veniturile obținute.

Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea se va efectua în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.

Cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat (Direcția deservire fiscală), în raza căreia își au domiciliul de bază. Persoanele fizice, care nu își vor onora obligațiile corespunzătoare, riscă amenzi și sancțiuni în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Dacă dețineți informații că vecinul sau o altă persoană terță oferă în chirie spațiu locativ pe termen îndelungat, dar nu are semnat un contract de locațiune cu chiriașul, puteți sesiza Serviciul Fiscal de Stat (SFS) conform următoarei proceduri.

###

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit/-ă pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente