(video) Da, „Joker”, și „Parasite” sunt în listă. #diez a realizat un top cu zece cele mai bune filme din 2019

filme top10

Despre filme se poate vorbi mult. Dar pentru că la sfârșit de an ne-am obișnuit cu totalizările, am decis de ce să nu avem și un top cu zece lungmetraje bune, cele mai bune. Însă, înainte de a trece la top, trebuie să știți două lucruri. Primul e că oricât de cinefil ai fi, nu ai cum să vizionezi toate filmele care au apărut într-un an. Astfel, topul va fi realizat din lista filmelor vizionate. Și doi, orice top, de orice tip este subiectiv.

Mai jos am să vă prezint zece filme care după părerea mea au fost cele mai bune în 2019. Apropo, ce filme se regăsesc în topul vostru personal? Ar fi fain să le citim în comentarii.

#10. Marriage Story

Regie: Noah Baumbach

Gen: dramă, comedie

Notă IMDB: 8,2

De ce? Pentru că te învață cum să păstrezi familia atunci când decizi să pui capăt acestei istorii. Să uiți de ego și orgoliu, să-ți amintești de copii, că ei nu pot fi împărțiți la dreaptă și la stânga, ei au nevoie de mama și de tata. Pe lângă aceasta, ei își mai doresc ca mama și tata să rămână prieteni, indiferent de situațiile și obstacolele care le-au fost pregătite în viață. Simplu, adevărat, trist.

#9. Pain and glory

Regie: Pedro Almodovar

Gen: dramă

Notă IMDB: 7,7

Este un film despre durere și glorie, așa cum e și titlul, la propriu și la figurat. Despre confesiuni și dureri fizice și sufletești, iubiri interzise, succesul oamenilor de artă care apune mai repede decât se așteaptă ei, uitare și amintiri și, poate într-un final, acceptare. Să te accepți pe tine însuți mai întâi de toate.

#8. Atlantique

Regie: Mati Diop

Gen: dramă

Notă IMDB: 6,8

Facem cunoștință cu poporul senegalez, obiceiurile, tradițiile și misterele lui. O lume deloc asemănătoare celei în care trăim noi. Timpuri grele și sărăcie multă, oraș murdar, case dărâmate. Însă toată această atmosferă este redată atât de frumos, încât te atașezi de fiecare personaj în parte și parcă locurile nu îți mai par atât de murdare, și parcă sărăcie nu e multă, e doar căldură sufletească și niște oameni care luptă pentru dreptate și o bucățică de fericire.

#7. Dolemite is my name

Regie: Craig Brewer

Gen: biografie, comedie, dramă

Notă IMDB: 7,3

Hai să învățăm de la acest film să credem în noi și să luptăm până reușim. Asta spre exemplu o face Dolemite, personajul principal. Și ce dacă nu a reușit pe plan profesional și are mult peste 20 de ani; și ce dacă i se închid uși în față, iar oamenii nu au încredere în el. El crede, nu se oprește, împrumută bani, pierde, iar și iar, până când, într-un final… vă lăsăm pe voi să vedeți finalul.

#6. The Two Popes

Regie: Fernando Meirelles

Gen: dramă

Notă IMDB: 7,7

Un papă și încă un papă. Unul, deja fost, altul care abia și-a luat angajamentul. Oare pot fi ei prieteni? Nu există concurență și acolo, între clerici, papi, sfinți? Poate există, dar o prietenie stranie se leagă între cei doi și pe parcursul a două ore te-ai transpus și tu la Vatican, chiar și dacă imaginar. Asculți dialoguri, înveți istorie, afli secretele bisericii, dar cel mai important, înțelegi că cei doi papi sunt doi oameni simpli, cu griji și nevoi, exact ca și noi. Și poate e unul dintre cele importante mesaje care trebuiau transmise acum.

#5. The Irishman

Regie: Martin Scorsese

Gen: biografie, crimă, dramă

Notă IMDB: 8,1

Poate e cea mai subiectivă includere în acest top, dar e Martin Scorsese și altfel nu poate fi. Cel puțin pentru mine. „The Irishman” e incredibil de bun. Este acea calitate pe care o aștepți și pe care întotdeauna ți-o oferă maestrul. Scorsese știe să lucreze cu actori incredibili de buni și asta tot e un mic punct al succesului lui.

#4. Once Upon a Time in Hollywood

Regie: Quentin Tarantino

Gen: comedie, dramă

Notă IMDB: 7,8

Dacă te aștepți la toleranță și bun simț din partea lui Tarantino, să știi că poți aștepta mult și bine. Acest om face ce vrea și chiar deloc nu îl interesează părerea ta. Și bine face, altfel cum ar mai apărea filme atât de bune ca acesta? Margot Robbie are puține replici în film în era feministelor? Pfff! Bruce Lee poate fi învins de un actor – dublură care iată, iată se va pensiona? Pfff la pătrat! Unde e realitate, unde e ficțiunea, unde se întâlnesc aceste două în film doar regizorul știe.

#3. Jojo Rabbit

Regie: Taika Waititi

Gen: comedie, dramă, război

Notă IMDB: 8,1

Anii ’40, Germania nazistă. Toată lumea îl venerează pe Hitler, copiii vor să le devină cel mai bun prieten și confident. Așa este și micul Jojo, un băiețel de vreo 10 anișori, admirator al nazismului, care urăște evreii și care face totul pentru ca să ajungă garda personală a dictatorului. Este și de așteptat că prietenul lui imaginar este însuși Adolf. Numai că mama lui Jojo are cu totul altă părere față de război, ideologie și evrei. Își va schimba în final și Jojo viziunea și cine va ieși învingător din acest război? Una dintre cele mai bune satire realizate pe tema războiului.

#2. Joker

Regie: Todd Philips

Gen: crimă, dramă

Notă IMDB: 8,7

O societate și un om care la prima vedere face parte din această societate. Doar la prima, pentru că în realitate el nu e parte a societății. Suferind de o boală psihică, Arthur spune că a fost născut ca să aducă bucurie și zâmbete în această lume, numai că lumea nu are nevoie de el. Oamenii nu au nevoie de cei care nu se ridică așteptărilor și standardelor lor. Și de aici începe o luptă interioară, de căutare și regăsire, începe lupta împotriva celor care nu vor să te accepte așa cum ești. O luptă pentru dreptate, pe care într-un final ți-o faci singur.

#1. Parasite

Regie: Bond Joon Ho

Gen: comedie, dramă, thriller

Notă IMDB: 8,6

Comedie cu umor negru și dramă socială. O satiră a societății moderne. O lume împărțită în două: una în care domină bogații și alta în care săracii încearcă să supraviețuiască prin orice metode precum minciuna, lăcomia și șantajul. Titlul este mai mult decât perfect în acest caz. Acest film nu poate fi povestit, el trebuie doar vizionat. O capodoperă sud-coreeană, care își merită pe deplin toți laurii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente