Recomandări de la corespondenții #diez. Lista de lectură pentru vacanța de iarnă

collage

Perioada sărbătorilor de iarnă e plină de magie, o putem găsi peste tot: în luminițele de la vitrinele magazinelor, în mirosul de brad, în agitația cu care oamenii fug în căutarea unui cadou potrivit. Una dintre modalitățile de a ne face plinul de magie este lectura. Pentru a vă veni în ajutor atunci când căutați pe rafturile bibliotecii sau librăriei lucrarea potrivită, corespondentele #diez Nicoleta Lisevici și Mădălina Demian au realizat o listă de lecturi potrivite pentru vacanța de iarnă.

Nicoleta Lisevici vă propune o listă de cărți pe care merită să le citiți dacă vreți să simțiți din plin magia iernii. „Atmosfera feerică a iernii te face să vrei să o descoperi din cât mai multe unghiuri posibile. Cerul care împrăștie fluturi mici de nea, copacii împânziți de fulgii care au dat mâna, albul care se prelinge, parcă, până la infinit, îți stârnesc fiori adevărați și vrei să cunoști tainele, magice parcă, ale acestui anotimp. Afară e prea frig ca să pleci și să cercetezi iarna, însă ai o altă alternativă, investighează iarna din cărți. Ca o persoană care deja a început cercetarea minuțioasă a anotimpului misterios, pot recomanda câteva cărți care prezintă tablouri minunate și cu note enigmatice ale iernii.”

# Stephen King – „Strălucirea”

O carte despre nămeți rupți dintr-un film strașnic, unde iarna este diabolică. Dacă ești adeptul unei ierni fioroase, a nămeților uriași și dacă vrei ca troienele descrise în carte să te izoleze pe ceva timp de restul lumii, citește această carte!

nicoleta1

# Clive Staples Lewis – „Cronicile din Narnia”

V-ați putea imagina niște cărți unde iarna este personajul principal? Aflați că există, Clive Staples Lewis este autorul seriei de cărți „Cronicile din Narnia”. Acest ciclu de opere te va face să-ți reamintești de copilărie prin prisma unei ierni fermecate; de asemenea, acest volum de opere te va face să crezi în existența magiei iernii.

nicoleta

# Franz Kafka – „Castelul”

Această carte e pentru cei care nu se tem de laturile înfricoșătoare ale iernii. Ca în toate scrierile sale, Kafka conturează un tablou apăsător, aproape de nesuportat, iar tabloul iernii din opera dată nu e o excepție. Gerul, nămeții, fulgii, chiar și castelul accentuează nu doar iarna, ci și birocrația, pentru care iarna pare a fi o nouă societate cu un arsenal de reguli și valori aparte. O ceașcă de ciocolată caldă, un fotoliu comod și, eventual, un pom de Crăciun în spate. Lecturare plăcută și bine ați venit în lumea iernii din cărți!

Autoare: Nicoleta Lisevici 

Dacă vreți să fugiți de iarnă și să vă refugiați în biografii, filozofie sau istorii de dragoste, Mădălina Demian vă recomandă opt cărți care au marcat-o.

# „Te blestem să te îndrăgostești de mine” de Nicolae Dabija

Nicolae Dabija este unul dintre puținii autori contemporani cărora nu le este teamă să abordeze subiecte dificile și sensibile, lucru care îl obligă pe cititor să se îndrăgostească iremediabil de scriitura sa. Romanul „Te blestem să te îndrăgostești de mine” însumează toate poveștile de dragoste imposibile. Oana Nour este o tânără care refuză, inițial, să fie fermecătoare, deoarece vrea ca nimeni să nu se îndrăgostească de ea. Dură, rece, imposibil de înțeles, Oana reușește să îl facă pe El să o iubească mai mult decât orice, deși l-a avertizat să nu o facă. Cred că fiecare femeie se identifică, la un moment dat, cu Oana Nour. Autorul a reușit să traseze trăsăturile personajului feminin asemenea unei zeități, în ochii persoanei iubite, fapt ce  subliniază ideea că frumusețea este relativă și e diferită în ochii fiecăruia. „Te blestem să te îndrăgostești de mine” este o lectură în care visezi, te pierzi și, într-un final, te regăsești.

# „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda

Cine dorește să citească un roman autobiografic, de dragoste, dar și filozofic, atunci „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda este cea mai potrivită alegere. Un roman cu un mesaj puternic, despre cât de necruțătoare poate fi istoria și cât sunt oamenii de goi, redat într-un stil simplu. Victor Petrini se trezește într-o luptă contra istoriei. El va rămâne cu un gust amar pe toate planurile vieții sale: profesional, familial, personal, moral. Probabil singurul lucru bun care nu se alterează în ciuda trecerii timpului este relația cu fetița sa. Astfel, recomand lecturarea romanului „Cel mai iubit dintre pământeni”, deoarece este o carte plină de suspans, prezintă realități trăite de bunicii noștri, este scrisă într-o manieră realistă, descrie sentimente unice în viața unui om.

măda

# „Arsă de vie” de Souad, Marie-Therese Cuny

„Arsă de vie” este o carte-document a cruzimii inexplicabile și inacceptabile a lumii în care trăim. O mărturie despre nenorocirea de a te naște femeie într-un mediu palestinian, într-o altă lume, într-o altă cultură, total străină nouă, unde bărbatul reprezintă puterea și dominația, iar femeia este tratată mai rău decât un animal, o sclavă. „Arsă de vie” a trezit în mine cele mai adânci dureri pe care le-am trăit, deși n-au fost ale mele. Când un european citește astfel de povești, consideră că sunt… doar povești. Pentru că este greu să admiți că într-un colț de lume, fetele nou-născute sunt omorâte chiar de mama lor. Pentru că să te naști fată e un blestem, cum ne spune Souad însăși. „Arsă de vie” de Souad este o poveste despre supraviețuire, moarte și renaștere. Un discurs narativ greu de citit și înțeles, o scriitură care apasă pe umerii tăi cu o durere de neimaginat. O poveste despre cum poți să lași în urmă un trecut care te-a omorât și să iei în brațe un viitor care a făcut din tine alt om.

# „After” de Anna Todd

Seria „After” te trece printr-un carusel al emoțiilor într-un ritm amețitor. La un moment dat nu mai știi ce să crezi, ce e adevăr sau minciună, iar surprizele se țin lanț. La sfârșitul seriei m-am simțit de parcă aș fi parcurs un drum lung într-un tren de mare viteză. Tessa Young e o fată cuminte, silitoare şi ordonată. După ce intră la universitate şi îl cunoaşte pe Hardin, viaţa ei se schimbă radical. Cu părul lui răvăşit, accentul britanic, tatuajele şi piercingurile, Hardin e complet diferit de băieţii pe care i-a întâlnit până acum. E arogant şi crud – ar avea toate motivele să-l urască. Dar felul în care o face să se simtă, o determină să-l cunoască pe adevăratul Hardin. Cei doi eroi au parcurs o călătorie lungă, s-au despărțit și împăcat de multe ori, incapabili să stea prea mult departe unul de celălalt, au suferit și s-au alinat, s-au provocat și ajutat reciproc, ca în final să mă convingă de trăinicia sentimentelor lor și că fiecare a devenit un om mai bun și mai complet datorită influenței și dragostei necondiționate a celuilalt.

# „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Țîbuleac

Un roman venit din Basarabia ar putea părea a fi o provocare și este, desigur, pentru cititorii care nu sunt obișnuiți nici măcar cu literatura română contemporană. Dar provocarea se dovedește a fi una plăcută, așa cum au fost pentru mine cam toate cărțile basarabenilor citite în ultimii ani. „Vara în care mama a avut ochii verzi” este un roman neobișnuit, cu nuanțe suprarealiste și personaje puternice, deși la prima vedere ar putea părea tipologii obișnuite, fără să ofere altceva decât ceva rebeliune din partea copilului și clișee din partea tuturor. Firul poveștii e de asemenea natură, încât să te sensibilizeze din start: o mamă bolnavă de cancer, pe moarte, petrece o ultimă vară cu fiul ei adolescent undeva într-un sat din Franța. Știi de la început ce se întâmplă – cartea nu-ți ascunde multe și intuiești unde se duce destul de rapid. Aleksy, un adolescent cu probleme, începe urându-și mama și termină dându-și seama cât de mult o iubește de fapt. „Vara în care mama a avut ochii verzi” e o carte expresivă și emoționantă, iar nuanțele suprarealiste îi dau o savoare aparte.

# „Eu sunt femeie” de Maria-Cristiana Tudose

„Eu sunt femeie” nu este un roman oarecare. Este un roman al spiritului feminin care m-a făcut să mă simt frumoasă, să mă redescopăr, să le apreciez mai mult pe prietenele mele pentru că există, respiră, trăiesc alături de mine și să încep să văd femeile ca pe eroinele care sunt. Chiar aș putea spune că acest roman m-a determinat să devin o feministă convinsă. În roman ni se prezintă două povești de iubire, cea pentru Vlad și Paul, cei doi iubiți din viața Mariei. Prima este de fapt o dragoste virtuală, Maria cunoscându-l pe Vlad prin intermediul unui site. Ce-a de-a doua relație de dragoste – cea dintre Mariași Paul este una pasională. Astfel, „Eu sunt femeie” e un roman ce prezintă etapele din viața unei femei, povestite prin prisma a trei generații pe carele unește arta de a fi femeie – de a fi și a iubi. O lectură ce se transformă într-un bilet de călătorie în timp. O poveste sinceră despre iubire, speranță și căutarea de sine.

# „Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea” de Agnès Martin-Lugand

„Oamenii fericiţi citesc şi beau cafea” este genul de carte micuță, lejeră, relaxantă, pe care să o citești atunci când simţi nevoia să iei o pauză de la lecturile mai complexe. Poate fi o excelentă carte de vacanță, sau o lectură perfectă pentru weekend, de exemplu. Romanul începe cu un capitol sumbru din viața Dianei care își pierde familia – soțul și fiica – într-un accident de mașină. Se izolează în locuința sa din Paris pentru aproape doi ani până în momentul când decide să facă o schimbare și să meargă în Irlanda. Alege să se mute în Mulranny, o localitate pe malul mării, în speranța de a începe o nouă viață. Însă dorința sa de a avea o ședere liniștită și vindecătoare este risipită de prezența vecinului ei irascibil, Edward. Între Diane și Edward apar necontenite dispute și sentimente de antipatie, care foarte surprinzător treptat se transformă într-o apropiere sufletească extraordinară. Finalul este unul neașteptat și te face să vrei cât mai repede să citești „Viața e ușoară, nu-ți face griji”, continuarea romanului autoarei Agnès Martin-Lugand.

măda1

# „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde

Știți acel gen de carte care vă face să citiți fără să vă dați seama cum timpul zboară pe lângă voi și că treceți de la o pagină la alta, iar apoi sunteți uimiți cât de mult ați citit? Portretul lui Dorian Gray vă face să ieșiți din lumea reală și să intrați în lumea de dincolo de copertă. Toată cartea se învârte în jurul a trei personaje care se influențează reciproc: Basil Hallward, Dorian Gray și LordulHenry. Dorian Gray este un tânăr frumos, cu multă poftă de viață, dar extrem de inocent. El se lasă pictat de artistul Basil Hallward, din mâinile căruia iese o adevărată capodoperă, redând cu foarte mare exactitate realul. Cel de-al treilea personaj, Lordul Henry este cel care doar asistă, lăsându-se purtat de curiozitate, el însuși transformându-se într-o curiozitate pentru tânărul Dorian. Pe parcursul cărții, suntem martorii schimbărilor petrecute în interiorul lui Dorian, înfățișarea lui rămânând aceeași de-a lungul anilor. Acest cadou devine foarte repede un blestem. Fără niciun semn vizibil lăsat pe trupul său, el devine un om fără scrupule, doar tabloul pictat de Basil îi mai poate arăta adevăratul său suflet și ce ar fi trebuit să pățească. Această carte merită citită și cred că va fi îndrăgită de cei care caută cărți originale, cu povești captivante, pline de suspans, crime; romane psihologice, întunecate, savuroase. Dorian este unul dintre personajele ce va trăi veșnic în mintea mea, datorită evoluției sale din roman.

Autoare: Mădălina Demian

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente