(foto) La Chișinău a fost instaurată o sculptură-simbol în memoria femeilor care au decedat în urma violenței

sculptura femei (5)

Astăzi, în Parcul Valea Morilor a fost inaugurată sculptura-simbol în memoria femeilor care și-au pierdut viața în rezultatul violenței în familie.

Evenimentul a avut loc de Ziua drepturilor omului și în contextul campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în baza de gen” sub genericul „Ai dreptul să trăiești în siguranță!”.

sculptura femei (4)

În perioada 2014-2018, în Republica Moldova și-au pierdut viața 144 de femei în rezultatul actelor de violență exercitate de partenerul de viață sau a unui alt membru al familiei.

Datele statistice oferite de autoritățile naționale relevă faptul că, în cazul infracțiunilor din sfera relațiilor familiale, în 2018, victime ale violenței în familie au fost 778 de femei și 220 de bărbați, iar agresori în aceste relații au fost 908 bărbați și 90 de femei.

sculptura femei (2)

Dincolo de datele statistice sunt destine de femei care sperau că mâine va fi altfel. Ele și-au dorit să trăiască, au crezut că sunt în siguranță și au sperat că vor supraviețui. În memoria lor a fost creată această sculptură ce simbolizează fragilitatea vieții victimelor violenței în familie și transmite un mesaj clar de toleranță zero față de acest fenomen.

sculptura femei (3)

Evenimentului desfășurat la Chișinău este replicat de ONG-ul „Rezonans” din Bender, ce activează, la fel, în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Inaugurarea unei sculpturi similare are loc tot astăzi în Parcul Kirova din Tiraspol. Realizarea simultană a evenimentului are o încărcătură simbolică și vine să sublinieze un obiectiv comun – sensibilizarea societății cu privire la amploarea fenomenului, încurajarea raportărilor către autorități și susținerea victimelor violenței în familie.

sculptura femei (6)

În anul 2017 în lume au fost omorâte intenționat 87 de mii de femei. Din această cifră, 58 % au fost ucise de partenerii lor intimi sau membri ai familiei. Drept urmare, 137 de femei din lume sunt omorâte zilnic de un membru al propriei lor familii. Peste 30 de mii din numărul femeilor omorâte intenționat în anul 2017 au fost ucise de partenerul lor intim (fost sau actual partener) – persoana în care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă încredere deplină.

DSC_0071

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente