Stanley Kubrick a fost un regizor, scenarist și producător de film american, recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi și influenți regizori de film din istoria cinematografică. A regizat o serie de filme foarte apreciate, adesea controversate, filme care au fost percepute ca o reflexie a naturii sale obsesive și perfecționiste.

Filmele sale sunt caracterizate de prezența elementelor de suprarealism, expresionism, dar și a unui pesimism ironic, fiind totodată și unele dintre cele mai originale.

Stanley Kubrick a regizat 13 lungmetraje și trei scurtmetraje documentar de-a lungul carierei sale. Multe dintre acestea au fost nominalizate la Premiile Oscar sau Globurile de Aur, dar singurul său trofeu Oscar personal a fost câștigat pentru efectele vizuale din filmul „2001: Odiseea spațială”.

Filmul din 2001, „Inteligență artificială”, regizat de Steven Spielberg, îi este dedicat lui Kubrick. A influențat de-a lungul timpului mulți regizori, Martin Scorsese, Steven Spielberg, James Cameron, Woody Allen, Terry Gilliam, Ridley Scott, Christopher Nolan, David Fincher, Guillermo del Toro, David Lynch. Dar care au fost regizorii preferați ai lui? Și ce filme se numărau printre preferatele sale?

Mai jos găsești lista de filme pe care regizorul le recomanda de fiecare dată când era întrebat care erau preferințele sale:

# I Vitelloni (Federico Fellini, 1953)

# Wild Strawberries (Ingmar Bergman, 1958)

# Citizen Kane (Orson Welles, 1941)

# The Treasure of the Sierra Madre (John Huston, 1948)

# City Lights (Charles Chaplin, 1931)

# Henry V (Laurence Olivier, 1945)

# La Notte (Michelangelo Antonioni, 1961)

# The Bank Dick (W.C. Fields, 1940)

# Roxie Hart (William Wellman, 1942)

# Hell’s Angels (Howard Hughes, 1930)