UTM a participat la simpozionul internațional dedicat fizicianului francez Jean Bernard Léon

11-1030×696

Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea fizicianului francez Jean Bernard Léon Foucault, cel care a demonstrat cu ajutorul pendulului că Pământul se rotește în jurul axei sale. Centrul de Reușită Universitară (CRU) din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași a marcat evenimentul printr-un simpozion cu participare internațională – „Le Pendule de Foucault – 200 ans depuis la naissance d’un génie”.

Simpozionul și-a propus să elogieze meritele fizicianului francez Léon Foucault: a determinat viteza luminii (1850) şi a demonstrat mișcarea de rotație a Pământului cu ajutorul pendulului care-i poartă numele (1851). Dispozitivul, capabil să oscileze în orice plan vertical, a fost prezentat prima dată la Panthéonul din Paris, iar câteva săptămâni mai târziu, Foucault a suspendat o sferă cu masa de 28 kg, prevăzută cu un vârf ascuțit, de domul Panthéonului, la capătul unui fir de 67 de metri. Pe podea era presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendulului trasa forma unei rozete și revenea în locul de unde a pornit după 32 de ore. O rotație completă, la latitudinea de 300, durează 48 de ore, transmite site-ul UTM.

Printre puținele instituții care au un Pendul Foucault este și Universitatea Tehnică a Moldovei. „Pendule Foucault – horloge gravitationnelle à cinématique interactive” a fost prezentat în franceză (limba de lucru a simpozionului) de către Lidia Bivol, lectoră universitară în cadrul Departamentului Limbi Străine, care predă franceza – limbaj specializat la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru. Aceasta a subliniat meritul incontestabil al savantului-cercetător, academicianul Ion Bostan, care, promovând constant inovația în inginerie, împreună cu o echipă constituită din studenți, doctoranzi, cadre didactice și ingineri-absolvenți ai UTM, asistați de oameni de știință de peste hotare, a elaborat un concept original al Pendulului Foucault – orologiul gravitațional cu cinematică interactivă. Este primul proiect din Republica Moldova susținut financiar de Societatea Europeană de Fizică. Conceptul, proiectarea, elaborarea tehnologiilor de fabricare, testările intermediare, calculul ingineresc, simularea pe calculator și fabricarea componentelor pendulului sunt sută la sută made in UTM. Pendulul este amplasat în holul blocului central al UTM (latitudinea 47°01’45”) și poate fi văzut cum funcționează: datorită cinematicii interactive, indică mișcarea de rotație a Pământului marcată de rotirea aparentă a planului de oscilație cu viteza unghiulară 10°58’31”/oră, poziția geografică a Republicii Moldova într-un sistem fix de coordonate astronomice, dar și ora locală generată de rotirea Pământului. Dat fiind că Pendulul lui Foucault prezintă interes și pentru posibilele sale aplicații în detectarea influenței poziției relative a Soarelui și Lunii asupra cutremurelor, la UTM a fost inițiat un program de cercetare cu utilizarea posibilităților cinematice interactive ale pendulului în vederea identificării unor eventuale abateri ale planului de oscilații în timpul eclipselor de Lună și de Soare – fenomen ce ar răspunde ipotetic la unele întrebări privind cauzele cataclismelor naturale, în special a cutremurelor de pământ. Altfel zis, Pendulul lui Foucault de la UTM e mai mult decât un ceas sofisticat, e o sursă de inspirație și de creativitate științifică continuă. O veritabilă carte de vizită a UTM și a Republicii Moldova în ansamblu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente