Dacă Cristofor Columb zicea că America e țara visurilor devenite realitate, atunci, în secolul XXI, când nu mai putem face descoperiri în ceea ce ține de noi terenuri geografice, tinerii se avântă în lumea virtuală. TikTok-ul e lumea provocărilor, cel puțin așa spun cei peste 500 de milioane de utilizatori înregistrați pe platformă, iar scopul provocărilor este de a te pune în valoare și a arăta viața în toată complexitatea ei, fără filtre, obiective sau lumini. Dacă Instagram-ul e platforma unei vieți perfect cizelate, atunci TikTok-ul o depășește prin tangența lui cu realitatea.

Valeriu Coadă este unul dintre tinerii „prinși” de această platformă. Acesta are o pasiune aparte pentru producție, montaj video, studiază la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Producție Film și TV, iar în timpul liber pune în practică cele însușite la facultate. Pentru că este familiarizat cu videoblogging-ul de la nouă ani, această dimensiune îl atrăgea mai puțin. Voia să încerce ceva nou și aici i-a venit în ajutor TikTok-ul.

„Despre TikTok am aflat de la Gary Vaynerchuk, un expert în digital marketing din SUA. Eu, fiind un producător wanabe, am decis să văd care este algoritmul platformei. Nu am avut scopul de a aduna urmăritori, ci doar de a învăța și de a mă distra în același timp. În proces, am aflat că și în Moldova această platformă are mulți utilizatori”, ne povestește Valeriu.

# „Influencerii de acolo sunt oameni simpli, care au devenit populari făcând videoclipuri din dormitorul lor”

Tânărul a catalogat tipurile de conținut de pe TikTok în trei mari categorii:

# dansuri și lip sync – de la care a început TikTok-ul;

# videoclipuri comice;

# videoclipuri cinematice.

Valeriu face materiale de comedie, pentru că se regăsește în totalitate în acestea: „Cu toate acestea, aplicația are un caracter diferit. Este o platformă pentru oameni simpli, găsești acolo tipul de conținut pe care ți l-ar arăta prietenii sau colegii; nu are estetica extrem de lustruită a Instagram-ului. Influencerii de acolo sunt oameni simpli, care au devenit populari făcând videoclipuri din dormitorul lor.”

Pe TikTok, Valeriu filmează situații pe care le găsește comune în viața adolescenților. Timp de doar două săptămâni profilul acestuia a adunat peste 50 de mii de urmăritori: „Fără lumini, obiective și filtre. Pe TikTok, less is more”.

photo2

Valeriu crede că TikTokul este o platformă care urmează în scurt timp să devină foarte populară și să se infiltreze și mai mult pe piața din Moldova: „TikTok-ul crește cu o viteză mult mai mare decât cea cu care creștea Facebook-ul la început, ceea ce spune multe despre audiența pe care o va avea platforma în viitor. TikTok-ul nu oferă statistici, însă eu cred că în Moldova sunt peste 40 de mii de utilizatori TikTok. De asemenea, o parte din urmăritorii mei sunt din România.”

# 50 de mii de urmăritori în două săptămâni

Tânărul a adunat peste 50 de mii de urmăritori în doar două săptămâni și, în acest timp, a înțeles câteva lucruri:

# TikTok-ul arată videoclipul tău unui cerc mic de oameni, dacă acestora le place, ulterior video va ajunge la mai mulți. Dacă și acestora le place, cercul se mărește. Așa până ajungi pe pagina „For you”;

photo1

# Primele cinci videoclipuri contează cel mai mult și sunt promovate de TikTok la un nivel mai mare. În baza acestora, TikTok-ul își va face o concluzie despre câte vizualizări atinge conținutul tău și care e locația geografică a audienței tale;

# Produce doar un tip de conținut, pentru a avea o audiență constantă;

# Urmărește care sunt trendurile și fă videoclipurile mai bine decât alții. Pe TikTok este ușor să ajungi în top, mai ales în Moldova, fiind creativ și având un content original;

# Fii autentic. Arată situațiile așa cum sunt ele și vor fi apreciate de utilizatori.

Pentru cei care vor să devină populari pe această platformă, Valeriu a lăsat cel mai bun sfat la sfârșit.

„Postează videoclipuri în fiecare zi, fără excepții. TikTok-ul îți va promova videoclipurile dacă ai un profil activ. De asemenea, fiecare video are șansa să ajungă viral. Cu cât mai multe videoclipuri, cu atât ai mai multe șanse să aduni audiență. Dacă ar fi să fac un pronostic, în următorii ani, TikYok-ul va evolua cu viteză și mai mare, pentru că atinge o nouă generație.”

photo3

Mai multe videouri amuzante vedeți pe pagina de TikTok a lui Valeriu Coadă.