Magistrații din Ucraina au invalidat decizia de extrădare a lui Platon. „Sentințele din Moldova trebuie anulate”

Veaceslav-Platon-sedinta-judecata

Apărarea omului de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în Moldova la 25 de ani pentru fraudă în proporții deosebi de mari, susține că toate deciziile judecătorești împotriva lui Platon ar trebui anulate, iar Platon însuși trebuie returnat în Ucraina. Avocații au ajuns la astfel de concluzii după ce instanța de la Kiev, prin decizia sa din 21 noiembrie, a anulat extrădarea lui Platon în Moldova care a avut loc acum trei ani.

Instanța din Kiev a admis cererea avocaților cetățeanului Ucrainei Veaceslav Kobalev (Platon) și a anulat ordinul procurorului general ucrainean de extrădare a lui Platon, semnat la 29 august 2016. Decizia instanței nu poate fi atacată, scrie newsmaker.md.

newsmaker.md

Avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Crețu, a declarat pentru NM că decizia instanței din Ucraina înseamnă că toate sentințele emise de instanțele moldovenești lui Platon trebuie anulate. Deoarece ordinul de extrădare a fost anulat și extrădarea a fost declarată ilegală, ancheta ar trebui să revină la stadiul inițial.

Avocatul ucrainean al lui Platon, Evghenii Grușoveț, într-un interviu acordat pentru NM, a menționat că Platon ar trebui să fie returnat în Ucraina. El a explicat că Ucraina și-a dat acordul pentru urmărirea penală a lui Platon pe baza deciziei de extrădare, care acum a fost declarată ilegală.

Grushoveț mai spune că Platon a fost lipsit de posibilitatea de a contesta decizia privind extrădarea în termen de 10 zile, astfel cum este prevăzut de lege, și abia după trei ani și jumătate „a putut să-și facă dreptate”.

Acum, avocații lui Platon trebuie să decidă cum să procedeze mai departe în Moldova. Decizia de motivare a instanței din Ucraina va fi prezentată pe 25 noiembrie.

La întrebarea NM dacă autoritățile moldovenești ar putea solicita din nou extrădarea lui Platon, avocatul Ion Crețu a răspuns afirmativ, subliniind că clientul său trebuie mai întâi trimis înapoi în Ucraina.

Reamintim că Veceslav Platon a fost extrădat în Moldova la 29 august 2016 și a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în două dosare pentru fraudă în proporții deosebi de mari.

În timpul ședințelor judecătorești, omul de afaceri a declarat în repetate rânduri că toate cauzele împotriva sa au fost fabricate și extrădarea lui a fost ilegală, iar ex-președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, „l-a vândut” lui Vladimir Plahotniuc „ca sclav pe piață pentru 3 milioane de dolari”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente