(doc) De ce partidele politice sunt subvenționate de către stat. Care dintre acestea primesc cei mai mulți bani

vot-alegeri-oameni-scrutin

Finanțarea partidelor politice din bugetul de stat este prevăzută de Legea cu privire la partidele politice și de Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice, iar plata se efectuează în funcție de numărul de voturi obținute la alegerile parlamentare, locale generale, reprezentarea femeilor și a tinerilor la funcția de deputat/-ă. Pentru anul 2019, din bugetul de stat au fost alocate 40 de milioane de lei și sunt împărțite în funcție de rezultatele partidelor la diferite scrutine.

Finanțarea entităților politice este un mecanism prin care stimulează partidele să lupte pentru atragerea a cât mai multor simpatizanți, dar și de a micșora influența unei singure persoane în vederea finanțării partidului. Am discutat cu directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică, care ne-a explicat importanța și necesitatea subvenționării partidelor politice din Moldova. Acesta a enumerat trei motive principale care susțin ideea de finanțare a partidelor:

„#1. Pentru a reduce din influența businessului asupra partidelor politice și a unor singuri finanțatori din partidele politice;

#2. În cazul în care această finanțare vine nemijlocit de la stat, acest mecanism permite instituțiilor de stat să efectueze un control mai riguros asupra activității partidelor politice;

#3. Este o responsabilitate și un concurs pentru a atrage simpatia electoratului. Cu cât mai mulți susținători ai, cu atât mai multe resurse financiare obții din bugetul de stat.”

Pentru funcționarea eficientă a oricărui partid este nevoie de bani. În acest sens, Legea cu privire la partidele politice enumeră patru surse-cheie de finanțare a unui partidului politic.

#1. Cotizațiile

Mărimea cotizațiilor de membru, periodicitatea, precum și modul de achitare a acestora se stabilesc de partidul politic în statutul său și, împreună cu suma totală a cotizațiilor acumulate anual de partid, se publică pe pagina web a acestuia și a Comisiei Electorale Centrale.

#2. Donațiile

Donațiile făcute de o persoană fizică sau juridică unui sau mai multor partide politice într-un an bugetar nu pot depăși suma de 200 și, respectiv, 400 de salarii medii lunare pe economie stabilite pentru anul respectiv.

#3. Subvențiile de la bugetul de stat

Partidele politice au dreptul să primească anual subvenții de la bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale.

Cuantumul subvențiilor destinate finanțării partidelor politice se aprobă în legea bugetară anuală (pentru anul 2019 a fost stabilită suma de 40 de milioane de lei), cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2 % din veniturile prevăzute în bugetul de stat pentru anul respectiv.

Drept bază de calcul pentru stabilirea cuantumului subvențiilor va fi luată în considerare suma pentru fiecare vot valabil exprimat pentru fiecare scrutin electoral desfășurat (alegeri parlamentare sau alegeri locale generale). Voturile valabil exprimate pentru candidații independenți nu vor fi luate în calcul la calcularea cuantumului subvențiilor, asta înseamnă că ei nu beneficiază de vreo subvenție de la bugetul de stat.

În cazul în care partidele merg în alegeri constituind un bloc electoral, subvențiile se vor împărți conform înțelegerii prealabile între membrii blocului electoral potrivit Acordului de constituire a blocului electoral, iar în lipsa unei înțelegeri, conform numărului de mandate obținute de fiecare componentă.

#4. Veniturile obținute din activități proprii, în condițiile legii și prevăzute în mod expres în statutul partidului politic.

Acest lucru înseamnă că partidele politice nu pot folosi alte surse de finanțare decât cele prevăzute mai sus.

Cât costă un vot?

Cuantumul subvenției lunare pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 constituie 0,49 lei. De cele mai multe subvenții beneficiază socialiștii – 4,2 milioane de lei, Blocul ACUM – 3,64 milioane de lei, PDM – 3,37 milioane de lei, Partidul Șor – 1,18 milioane de lei.

Cuantumul subvenției lunare pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile locale generale din perioada 15 iunie-20 octombrie 2019 constituie 0,37 lei și sunt prevăzute subvenții de 5,57 milioane de lei. Cei mai mari beneficiari fiind PLDM – 1,19 milioane de lei, PDM – 1,15 milioane de lei, PSRM – 877 de mii de lei și PL – 687 622 de lei.

Cuantumul subvenției lunare pentru fiecare femeie aleasă efectiv în funcția de deputat în parlament pe circumscripțiile uninominale constituie 15 lei.

În circumscripțiile uninominale au fost alese 11 femei deputate. Astfel, din subvențiile de 2 milioane de lei prevăzute în bugetul la partide, vor fi distribuite următoarele sume: PDM – 617 mii de lei, PSRM și Blocul ACUM câte 461 de mii de lei, Partidul Șor – 153 de mii de lei.

Cuantumul subvenției lunare pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor parlamentare constituie 6 410 lei. În actualul parlament au fost aleși 13 tineri, iar subvenția pentru partide constituie 1 milion de lei, dintre care la Blocul ACUM se alege cu 390 110 lei, PSRM și Partidul Șor – 195 055 de lei, PDM – 65 de mii de lei.

Pe parcursul celor 28 ani de independență a Republicii Moldova au fost înregistrate în total 96 de partide politice și organizații social-politice. În prezent, numărul acestora este de 46, dintre care cinci partide sunt reprezentate în parlament.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente