(foto, video) Primul sat din Moldova cu pubele pentru sortarea gunoiului. Susține autorul acestui proiect să realizeze un film documentar

huge

Dmitri Mikitenko, originar din Chișinău, vrea să colecteze bani pentru a realiza un film documentar despre felul cum acesta a soluționat problema gunoiului în satul Râșcova. El, împreună cu familia lui, s-a mutat în acest sat cu opt ani în urmă și în tot acest timp Dmitri a educat consătenii să recicleze și sorteze deșeurile.

„Nu mai nu vă gândiți că o oră din film o voi dedica cum un grup de voluntari a făcut curățenie în sat. Acest lucru este foarte plictisitor, chiar dacă aceasta a fost istoria noastră. Filmul nostru e despre altceva și va fi foarte interesant. De ce sunt așa de încrezător? În primul rând, am reușit să întâlnesc oameni talentați, care pot și cunosc cum să facă un film captivant. În al doilea rând, secvențele au fost deja filmate și nu mai avem răbdare să începem editarea filmului. În al treilea rând, veți avea la ce să vă uitați. Veți vedea atât eșecurile noastre, cât și reușitele, conflicte și soluții, cu toate acestea am învins”, a spus autorul acestui proiect.

„Totul a început cu opt ani în urmă, atunci când ne-am mutat cu toată familia din Chișinău în satul Râșcova (raionul Criuleni). An de an observam cum oamenii poluau natura. Curățam străzile, organizam diferite acțiuni de sensibilizare, dar fără vreun rezultat. Oamenii cum făceau gunoi așa și continuau. «Așa e cultura noastră!», spunea o voluntară. Pe de altă parte, în sat nu a existat vreodată pubele. În prima zi din anul 2018 am decis ca tot anul să salubrizez tot satul”, a spus Dmitri.

„Tot gunoiul a fost sortat. I-am avertizat că plasticul urmează să fie reciclat. Din cinci remorci, una era plină cu plastic, am încărcat tocmai o tonă de plastic.”

„Timp de aproximativ doi ani, dealurile și zonele periferice din sat nu mai necesită a fi salubrizate. Oamenii au înțeles că așa nu mai poate continua.”

„Împreună cu prietenul meu am creat conceptul unei noi gunoiște. Am stabilit bugetul, am discutat cu oamenii din sat și am început să strâng bani. Fiecare dona cât putea. Peste două săptămâni am reușit să adun jumătate din bugetul propus.”

„Când am instalat primul complex de pubele, am realizat un video. El a devenit momentan viral. Timp de o săptămâna a adunat circa 100 de mii de vizualizări. În prezent, în sat au fost deja instalate 30 de puncte de colectare a gunoiului cu pubele speciale pentru fiecare tip de deșeu (plastic, metal, sticlă, baterii și altele)”, povestește bărbatul.

fotocredit: planeta.ru

Dacă doriți să-l susțineți pe Dmitri Mikitenko în realizarea filmului documentar despre cum a reușit să implementeze primul astfel de proiect într-un sat din Moldova, puteți accesa acest link.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente