„Unionismul – în codul penal”, contra studiilor în România și pentru Istoria integrată și limba moldovenească. Declarațiile „moldoveniste” ale noului ministru al educației

269776
Foto: noi.md

Noul ministru al educației, culturii și cercetării a devenit, în urma votului de astăzi din parlament, Corneliu Popovici. Ultimul, fiind consilier al lui Igor Dodon, a avut în spațiul public o serie de ieșiri în care susținea fie că „schimbarea limbii moldovenești în limba română” va duce la destabilizare, dar și că declarațiile cu privire la unirea Moldovei cu România cad sub incidența Codului Penal.

În ianuarie 2017, pe atunci Corneliu Popovici, consilier al lui Igor Dodon, spunea că „înlocuirea sintagmei «limba moldovenească» în textul Constituției cu «limba română» este o manevră politică a unor partide obscure”. Totodată acesta spunea că anume această procedură „va duce la destabilizarea Moldovei, a societății”.

În februarie 2018, Popovici spunea că „proiectul unionismului a fost gândit în Moldova de către acele forțe politice care și-au demonstrat incapacitatea de guvernare în ultimii nouă ani”. Acesta adăuga că satele și orașele care semnează declarații de unire cu România, anume primarii, „cad sub incidența Codului Penal”.

Tot Popovici spunea că declarațiile unioniste au „un potențial înalt de destabilizare a situației”.

# Despre studiile în România

În iunie 2018, Popovici spunea că președinția a cerut modificarea statutului burselor oferite de România. Altfel spus, Popovici, deranjat de faptul că mulți tineri pleacă la studii în țara vecină, a cerut ca să fie făcut un set de acțiuni, printre care „modificarea statutului burselor oferite de statele vecine, în special România, în burse de mobilitate academică”, respectiv ca tinerii să studieze mai mult în Moldova.

„Anual, România oferă în jur de 6 000 de burse pentru copiii și tinerii din Moldova. Acesta este practic numărul de studenți dintr-o universitate. Rezultă că pierdem câte o universitate în fiece an. Nu este rău când copiii noștri studiază peste hotare, dar este rău când ei pleacă și nu mai revin în țară, or statistica tocmai asta ne-o demonstrează”, declara atunci Popovici.

Tot el spunea că schimbarea statutului burselor de studii în străinătate va permite universităților din țară să se consolideze și va stopa procesul de depopulare.

# Educație patriotică

Popovici susține că în programa din Moldova trebuie să fie „o educație pro-Moldova”. El anume se referă la faptul că „sunt promovate ideile unioniste”.

Consilierul prezidențial a făcut referire „la acțiunile cu caracter unionist desfășurate la începutul lunii decembrie, sfârșitul lunii martie în școli, cu permisiunea și susținerea structurilor de conducere din cadrul Ministerului Educației”.

„Atunci când am adresat o scrisoare și am cerut explicații de la minister, ni s-a răspuns că nu se petrece nimic, că totul este bine și că se desfășoară activități ce se încadrează în programa existentă. Nu este corect, deoarece aceste idei subminează statalitatea Republicii Moldova, pun la îndoială necesitatea existenței Republicii Moldova”, spunea Popovici.

Pe 1 septembrie 2018 într-un mesaj de felicitare de pagina sa de Facebook, acesta a scris că moldovenii au tot dreptul să-și numească limba maternă limba moldoveneasca, care este limba de stat a Republicii Moldova.

# Contra „Istoriei Românilor”

În noiembrie 2018, Popovici spunea că „menținerea disciplinei «Istoria Românilor», se urmăresc anumite scopuri politice, care contravin intereselor țării”.

„Din punct de vedere a programei școlare, a principiilor contemporane de predare a istoriei în școală, nu mai sunt state în Europa unde istoria să fie predată în baza principiului etnic, în baza acestui principiu s-a predat în sec. XIX, acum se predă în baza principiului statal. Chiar și în România din 1997, practic de 20 de ani, nu se mai predă «Istoria Românilor» ca disciplină, ci se predă disciplina «Istoria». Probabil cei de la guvernare care au anumite viziuni referitor la Moldova prin menținerea acestei discipline nu-și doresc altceva decât să-și atingă anumite scopuri politice, care nu concordă cu interesele R. Moldova”, spunea acesta.

# Susține că România ne-a ocupat în 1918

Popovici spunea că în urma evenimentelor din 1918, Basarabia a fost ocupată de România.

„După revoluția din Rusia a început un haos. Ca urmare, în acest vacuum de putere s-a produs această intervenție a armatei române, care a început, în ianuarie 1918, sub pretextul de a-și proteja anumite depozite care se aflau în aceste regiuni. Dar, în acest vacuum de putere, când Sfatul Țării nu putea să controleze situația, s-a produs un proces de anexare teritorială și de lichidare a Republicii Democratice Moldovenești. Votarea în Sfatul Țării s-a produs în condiții specifice, când Chișinăul era ocupat de Armata română, clădirea era înconjurată de armată, în interior erau soldați. În aceste condiții, sub baioneta unei armate străine, cei din Sfatul Țării au fost nevoiți să ia o singură decizie și au votat condiționat!”, a spus Popovici.

# A lăudat filmele lui Dodon

Comentând din nou, faptul că „în Moldova nu s-a făcut educație patriotică”, Popovici a lăudat inițiativele de a produce „documentare istorice” și anume că „nu se predă istoria noastră și că profesorii au pus accentul pe istoria trecutului nostru”.

„Cred că datorită filmului care va apărea astăzi pe ecranele țării noastre („Operațiunea Iași-Chișinău” – n.r.), se va produce o răsturnare de situație și în activitățile cineaștilor noștri, vor apărea multe filme interesante despre patria noastră, despre Moldova”, a subliniat Popovici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente