Primăria Chișinău a publicat raportul de realizări pentru ultimele cinci luni

primăria

Primăria municipiului Chișinău a prezentat un raport de realizări pentru perioada iulie-noiembrie 2019. Astfel, în raport regăsim proiecte din sfera de infrastructură, de mediu, amenajare urbană, precum și din sfera socială.

Mai jos găsiți realizările municipalității în perioada menționată mai sus:

# Realizări în sfera educației

— Reparația capitală, cu deschiderea a cinci grupe de grădiniță, cu 125 de locuri în cadrul IET nr. 112, strada C. Brâncuși 123, sectorul Botanica;

— Reparația capitală cu deschiderea a patru grupe de grădiniță și 100 de locuri în cadrul Complexului Educațional Liceul-grădiniță „Kiril și Metodiu”, strada A. Hîjdeu, nr. 72 (sectorul Râșcani);
— Reparația capitală a IET nr. 166 din str. N. Costin, nr. 63/3, cu deschiderea a 13 grupe de grădiniță, pentru 260 de copii (sectorul Buiucani);
— Reparația capitală a grădiniței nr. 198, din str. I. Vieru, nr. 5/2, sectorul Ciocana, cu deschiderea a 14 grupe și 340 de copii.

# Lucrări de infrastructură

— Amenajarea unei benzi de încadrare pe Calea Orheiului în scopul fluidizării traficului;

— Renovarea pasajelor subterane din bd. C. Negruzzi, str. Ciuflea, colț cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și șos. Hâncești, colț cu str. Sihastrului.

— Schimbarea unui segment de canalizare pluvială din str. Albișoara, zona din preajma CC „PEGAS” și decorarea pasajului din bd. C. Negruzzi;

— Amenajarea a două parcări publice gratuite, în colaborare cu MAI, pe str. București colț cu str. Bulgară și respectiv, pe str. N. Testemițanu, nr. 50.

# Reabilitarea căilor de acces în curțile de blocuri în sectoarele orașului

— Pe strada Belgrad, 17-21, str. M. Sadoveanu, 2, 2/3, 4/1, 4/2, 4/6, str. Ginta Latină, 1, 1/1; str. Academiei, 12, str. Ion și Doina Aldea-Teodorovici, 10-18, str. O. Ghibu, 2, str. Alba Iulia, 184, str. Albișoara, 80-84, bd. Moscova, 3, 7, bd. Traian, 13/1, str. Valea Crucii, 24, șos. Hâncești, 17, str. Ialoveni, 96-98, 98/2, 98/3, 100, precum și Piața Unirii Principatelor, 1-3, cu amenajarea unei căi de acces spre strada Constituției.

— Reabilitarea a 19 320 m² de acoperișuri ale blocurilor de locuit, schimbarea tâmplăriei (PVC) pe o suprafață de 9 000 m²; reabilitarea rețelelor inginerești pentru houă blocuri de locuințe din fondul municipal.

 # Reabilitare a infrastructurii rutiere

— Au fost asfaltate următoarele artere: Ialoveni, V. Scutari, E. Coca, bd. Traian, P. Rareș, Studenților, Socoleni, N. Zelinski, C. Vârnav și str. Doina. De asemenea, au fost reabilitate tronsoane de drum pe str-la Albăstrele, str. Industrială, str. Pietrarilor și construcția unei porțiuni de drum str. Alba Iulia 77, str. T. Vladmirescu (or. Durlești), str. V. Coroban și str. Xenopol.

— Reabilitarea accesului pietonal pe ambele sensuri de circulație pe podul din str. Ismail. Lucrările au fost executate de către Î.M. „Regia Exdrupo” și au prevăzut frezarea și asfaltarea integrală a stratului de uzură, precum și reabilitarea trotuarelor și a bordurilor.

# Terenuri de joacă

— Amenajarea a 75 de locuri de joacă pentru copii, 85 de terenuri de fitness și 10 terenuri de sport multifuncționale.

# Troleibuze noi

— Asamblarea a 10 troleibuze noi la Atelierului de reparații și asamblare al Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” (RTEC). Cinci vehicule de timp standard și cinci – cu propulsie autonomă (primele unități cu autonomie de 30 km).

# Desfășurarea licitațiilor

— Organizarea licitației funciare, a trei licitații privind transmiterea în locațiune a spațiilor din cadrul imobilelor proprietate municipală, precum și a licitației privind achiziționarea tehnicii de deszăpezire a drumurilor.

# Salubrizarea orașului

— Organizarea Campaniei de salubrizare de toamnă, care prevede intervenții de profil în curțile de blocuri și evacuarea frunzișului. În paralel au fost organizate lucrări de salubrizare pe Calea Basarabiei, Varnița, bd. Dacia, șos. Muncești, str. Valea Crucii, Grenoble, str. Grădina Botanică, str. Hâncești, str. Vadul lui Vodă, N. Milescu-Spătaru, str. M. Sadoveanu, str. Bucovinei în vederea curățării teritoriului de vegetația crescută necontrolat; vopsirea parapetelor de protecție, a pilonilor și reabilitarea stațiilor de așteptare, pe arterele menționate; salubrizarea albiei râului Bâc; două acțiuni de plantare a arborilor în cadrul campaniei de înverzire „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, cu circa 5 000 de arbori sădiți.

# Domeniul mediului

— Obținerea cofinanțării din Fondul Ecologic Național pentru proiectul de fortificare a digului la poligonul municipal de depozitare a deșeurilor menajere solide din com. Țânțăreni, precum și achiziționarea unui compactor specializat modern; punerea în funcțiune a echipamentelor pentru amenajarea lacurilor din Parcul „Valea Morilor” și, nu în ultimul rând, pentru amenajarea platformelor pentru containerele de acumulare a deșeurilor menajere, inclusiv a 10 platforme subterane.

# Amenajarea urbană

— Reabilitarea a 20 de stații de așteptare a transportului public (str. Albișoara – trei unități, în lucru – două unități, str. T. Vladimirescu, colț cu str. Kiev – două unități, șos. Hâncești – o unitate, str. Valea Crucii – patru unități, în lucru trei, una finalizată, str. Meșterul Manole – o unitate, str. Uzinelor – trei unități, toate în lucru, str. I. Creangă – trei unități, două în lucru, una instalată, str. V. Badiu – o unitate, în lucru, str. Studenților – o unitate, în lucru), cu susținerea agenților economici din oraș; instalarea coșurilor de gunoi stradal de-a lungul bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, circa 55 de obiecte, tot cu sprijinul reprezentanților mediului de afaceri.

# Reabilitarea zonei pietonale

— Reabilitarea zonei pietonale din centrul istoric al capitalei, în perimetrul străzilor: Maria Cebotari – str. Alexei Șciusev – str. Sfatul Țării – str. Mihail Kogălniceanu. Aici au fost executate lucrări de infrastructură: amenajarea trotuarelor (circa 2 800 m²), instalarea iluminatului nocturn decorativ (39 de piloni pentru iluminarea zonei pietonale pe întreg perimetrul), mobilier urban, precum și rampe pentru persoane cu mobilitate redusă; în prejma trecerilor pietonale a fost amenajat pavaj tactil. De asemenea, fațada Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din str. Mihail Kogălniceanu, nr. 82, a fost iluminată decorativ (cu 64 de corpuri de iluminat).

# Amenajarea spațiilor publice

— Reabilitarea scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor” (sectorul Centru); reconstrucția Parcului „Alunelul” – lucrările prevăzute pentru prima etapă (sectorul Buiucani); amenajarea scuarului din str. Maria Drăgan 42, cu viziune panoramică asupra orașului și scuarul din str. Mircea cel Bătrân, nr. 29/1 (sectorul Ciocana); reabilitarea scuarului „Mezon” (sectorul Râșcani); renovarea aleii pietonale din bd. Dacia 2-14 (intersecția str. Hristo Botev cu str. Matei Millo), precum și în cartierul din str. Belgrad, nr. 19 (sectorul Botanica). Pentru proiectele menționate a fost prevăzută finanțare a câte 5 milioane de lei per sector. De asemenea, în perioada de referință au fost finalizate lucrările de asfaltare a aleilor centrale din Parcul „Valea Trandafirilor” și construcția havuzului pietonal de la intrarea în zona de odihnă din bd. Decebal.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente