(live) UPDATE. PDM va susține moțiunea de cenzură înaintată guvernului Sandu

49033075198_2305e9d0ae_h
Foto: foto: Secretariatul Parlamentului

Parlamentul se întrunește astăzi în ședință plenară. Pe ordinea de zi este un singur subiect și anume moțiunea de cenzură contra guvernului Maia Sandu. Moțiunea, care a fost semnată de deputații socialiști, a fost înaintată ca răspuns a angajării răspunderii guvernului Maia Sandu pentru un proiect de lege cu privire la procuratură, proiect care îi dădea posibilitate acesteia să numească o listă de minim două persoane, candidați la funcția de procuror General, către CSP, care, la rândul lor, să propună o candidatură președintelui Igor Dodon.

UPDATE 12.40: S-au încheiat luările de cuvânt ale deputaților, dar nu fără a fi cu incidente. Deputatul Octavian Țîcu a insistat să ia cuvântul, iar după câteva minute de discuții, i s-a oferit posibilitatea de a vorbi. Maia Sandu rostește, în prezent ultimul cuvânt.

UPDATE 12.19:  Au avut discursuri până acum Denis Ulanov (Partidul Șor), Pavel Filip (PDM), Alexandru Slusari (PPDA) și Igor Grosu (PAS).

UPDATE 12.00: Deputatul PDM, Pavel Filip: După acțiuni, guvernul Maia Sandu a decis să plece și să se lanseze în campania electorală. „Vlad Plahotniuc este în capul vostru și trebuie să îl scoateți din cap. Chiar și la guvernare, ați continuat să insultați oamenii care au votat partidul nu doar în februarie, dar și septembrie”, a spus Pavel Filip.

UPDATE 11.56: Fracțiunea Partidului Șor se va abține de la vot. Poziția a fost anunțată de către deputatul Denis Ulanov.

UPDATE 11.45: Discursul Maiei Sandu din timpul dezbaterilor poate fi citit aici.

UPDATE 11.39: Sesiunea de întrebări și răspunsuri a luat sfârșit. Au fost întrebări din partea deputaților socialiști, democrați și cei de la blocul ACUM.

UPDATE 10.40: Deputatul socialist, Vasile Bolea: „Este o moțiune despre angajarea răspunderii. Toate celelalte pe domeniul social este ceva ce socialiștii susțin”, a declarat acesta. În discursul său, Maia Sandu a enumerat o serie de realizări și a amenințat că vor fi repercursiuni ce ține de finanțarea externă și că vor cădea discuțiile cu cei de la Kiev, București și Sofia.

UPDATE 10.38: Maia Sandu a încheiat discursul cu fraza „Numai bine!”. Urmează sesiunea de întrebări și răspunsuri.

UPDATE 10.33: Maia Sandu: „Justiția lui Plahotniuc a avut o practică eficientă – suspendarea președintelui Igor Dodon pe cinci minute. Nu țin minte de câte ori. Poate dvs., dl Bolea, mă ajutați. Oamenii nu înțeleg de ce președintele Dodon acum critică guvernul în trei luni, așa cum nu a criticat guvernul condus de PD în trei ani.”

UPDATE 10.20: În timpul discursului, Dumitru Alaiba, deputat ACUM postează:

UPDATE 10.17: Maia Sandu continuă, în discursul său să enumere o serie de realizări ale guvernului. Între timp, afară se protestează.

UPDATE 10.14: Maia Sandu: „Am adus peste 2 miliarde de lei în ultimele cinci luni. O să mai repet odată. Am adus 2 miliarde de lei. Moldova urma să mai primească încă 600 de milioane de lei pentru sprijin la buget. Nu vreau să cred că vreun deputat va ridica mâna pentru a opri acest suport.”

UPDATE 10.12: Maia Sandu a început prezentarea raportului de activitate și a rostit discursul său. În discurs, Sandu se întreabă de ce „un guvern care s-a apucat de lucru este demis”. „Știți de ce acest guvern are rezultate reale? Pentru că am muncit din prima zi”, a spus Sandu.

UPDATE 10.12: Deputații au aprobat regulamentul dezbaterilor de astăzi. Astfel, Maia Sandu are o oră pentru a prezenta raportul, iar, ulterior, urmează o sesiune, tot de o oră, de întrebări și răspunsuri. Totodată, din partea fiecărei fracțiuni (PAS, PPDA, PSRM, Partidul Șor și PDM) vor fi luări de cuvânt.

Ședința poate fi urmărită mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente