Un scurtcircuit pare să fi fost cauza incendiului de săptămâna trecută care a distrus Castelul Shuri din Okinawa, un simbol al acestei regiuni japoneze şi înscris pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, potrivit primelor rezultate ale anchetei în curs, relatează joi EFE.

Brigada de pompieri din oraşul Naha, unde se află castelul, a găsit evidenţe ale unui scurtcircuit la reţeaua electrică din partea stângă a pavilionului principal şi cercetează conexiunea sa cu incendiul care aparent a început în această aripă şi ulterior s-a extins, potrivit agenţiei de ştiri Kyodo, citat de AGERPRES.

O cameră de supraveghere a captat o flamă cu puţin înainte de izbucnirea incendiului, la aproximativ 2.40 ora locală, joia trecută, cu o săptămână înainte de a se afla primele detalii ale anchetei. Focul a cuprins clădirea principală şi s-a extins rapid asupra tuturor structurilor principale ale complexului. Flăcările au ars timp de 11 ore şi au distrus şapte structuri din lemn, afectând peste 4 000 de metri pătraţi. Din fericire, construcţia originală s-a salvat, structurile care au ars fiind cele renovate în anii 1990.

Castelul reprezintă unul din principalele componente ale unui complex istoric din perioada regatului Ryukyu, locuit începând cu secolul al XV-lea. Structura din lemn distrusă de flăcări a fost reconstruită după cel de-al Doilea Război Mondial. Guvernul a avut miercuri o reuniune relevantă pentru reconstrucţia castelului al cărui cost este estimat la peste 7 miliarde de yeni (58 de milioane de dolari).

Distrus în 1945, în timpul atacurilor americane din cel de-al Doilea Război Mondial, complexul din care face parte castelul a fost reconstruit şi redeschis publicului ca parc naţional în 1992. Pentru fidelitatea istorică cu care a fost reconstruit, castelul Shuri a fost înscris în anul 2000 pe Lista patrimoniului mondial UNESCO împreună cu ansamblul arhitectural care îl înconjoară şi alături de alte situri Ryukyu din regiune.