#Săptămâna Studentului. O tânără din Leova ne povestește cum e să fii studentă în anul I, după anii de liceu

IMG-20191102-WA0014

Curând se apropie sărbătoarea celor tineri, harnici și neliniștiți. Vorbim despre studenți! Echipa #diez a hotărât să le ofere mai multă atenție decât o zi, așa că începând cu ziua de astăzi, dăm start proiecțeului „Săptămâna Studentului”. Ne-am propus să vorbim despre viața tinerilor de la facultate și să aducem mesaje și informație utilă.

În primul rând, am intervievat o studentă din anul I despre cum e viața la facultate după liceu și cum a reușit să se adapteze la învățământul superior.

Olga Pastela, o tânără originară din Leova, este studentă în primul an la ASEM, facultatea Economie Generală. Întrebată despre primele sentimente înainte de prima zi de universitate, tânăra a răspuns foarte entuziasmată că întotdeauna i-a plăcut ideea de a fi studentă.

# „Nu m-am gândit niciodată că anume începutul va fi atât de complicat”

Toți studenții se așteaptă la greutăți anume în perioada sesiunilor sau ale altor evaluări, însă începutul e cel mai complicat, căci înțelegi greu mediul nou și devii indecis dacă locul tău e anume la această facultate: „Încă te aștepți la metode de predare ca ale profesorilor din liceu sau relații cu colegii asemenea celor din liceu, însă totul e diferit, iar integrarea într-o astfel de comunitate e mai complicată pentru cei care sunt mai retrași.”

# „M-am mutat la altă universitate și nu regret!”

Inițial, Olga a depus documentele la o altă facultate. Olga ne-a destăinuit că nu simțea că locul ei e la acea facultate și s-a transferat la o altă universitate. Acolo, încă din primele zile, s-a integrat și se simte în largul ei acum, e mediul unde dorința ei de a fi studentă e satisfăcută de condițiile comunității din care face parte: „Mi-am dorit ca specialitatea pe care o voi învăța să mă facă să caut cât mai multă informație, iar colegii și profesorii să contribuie, indirect desigur, la dezvoltarea capacităților mele în acest domeniu. Am reușit să găsesc această simbioză la facultatea de Economie Generală a Academiei de Studii Economice a Moldovei.”

Tânără studiază acum din plăcere și speră să ajungă la rezulte cât mai bune pe parcursul anilor de studenție.

# „Diferența cea mai mare între liceu și universitate e responsabilitatea mai mare pe care ți-o asumi”

Studenta a fost pusă pe gânduri când a fost întrebată despre diferențele dintre liceu și universitate. Aceasta menționează că diferențele țin mai mult de personalitatea fiecăruia: „Pentru mine, diferența principală o reprezintă responsabilitatea de care trebuie să dai dovadă la facultate, nu poți spune că în pauză vei scrie tema, așa cum mulți făceam în liceu, fiind student adormi liniștit doar dacă știi că ai temele făcute pentru mâine.”

Întrebată dacă ar dori ceva să schimbe pentru ca studenților să le fie mai simplu în anii de studenție, primul lucru menționat de ea, cu ironie, a fost ca orele de curs să înceapă mai târziu: „Dacă orele ar începe cu măcar jumătate de oră mai târziu, cred că toți studenții ar fi recunoscători, căci cine nu ar vrea să doarmă mai mult în zilele noastre?”

Pe final, împreună cu tânăra am elaborat o listă de sfaturi pentru studenții din anul I.

# Nu-ți fie frică să-ți recunoști că nu ai ales domeniul potrivit; cât ești anul I, îți poți schimba mai ușor specialitatea sau, respectiv, facultatea.

# Nu te baza pe notițele colegilor, fii responsabil/-ă și notează ce spune profesorul.

# Mergi la facultate! Prezența la cursurile care nu-s obligatorii este de asemenea importantă, căci nu vei fi nevoit/-ă să studiezi singur/-ă.

# Învață, dar nu uita de timpul tău liber! Ieși cu prietenii și petrece. E și acesta un capitol important al vieții de student.

În această ordine de idei, veselă de altfel, am încheiat interviul cu studenta.

Echipa #diez îi urează succes Olgăi și tuturor studenților!

Autoare: Nicoleta Lisevici, liceul „Mihai Eminescu”, orașul Leova

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente