Deputat ACUM: „În situația în care nu se dorește o reformă adevărată, nimic nu mai are sens și doar pierdem timpul”

alaiba

După ce guvernul a votat o nouă modificare a Legii Procuraturii, conform căreia prim-ministra va fi cea care va selecta lista candidaților la funcția de procuror general, cele două fracțiuni politice, PSRM și Blocul ACUM, s-au aruncat cu învinuiri reciproce, iar potrivit președintelui Igor Dodon, guvernul Maia Sandu ar urma să fie destituit în urma unei moțiuni de cenzură.

Deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, într-un articol publicat pe blogul său menționează că în urmă cu cinci luni, blocul ACUM și Partidul Socialiștilor au ajuns la o înțelegere care avea un singur scop – eliberarea statului de sub regimul lui Plahotniuc. Însă, după cum specifică deputatul, „motivațiile se pare că au fost diferite”.

„Noi am avut și avem o singură motivație – să eliberăm țara, să edificăm o justiție independentă și un stat de drept, să construim instituțiile și să combatem corupția. Acțiunile lui Igor Dodon sugerează că motivația dumnealui s-ar putea să fi fost alta – pur și simplu să preia scheme și instituții, să ocupe spațiul eliberat și în niciun caz să nu permită țara să fie cu adevărat liberă. Asta sugerează acțiunile, iar acțiunile vorbesc mai bine decât cuvintele”, menționează deputatul.

Potrivit lui Alaiba, în situația în care nu se dorește o reformă adevărată, nimic nu mai are sens și doar se pierde timpul. Guvernul devine unul de fațadă, în spatele căruia reformele stagnează.

„Epopeea cu selectarea unui procuror general independent durează de luni de zile. De ce? Simplu. Pentru că nu toate părțile își doresc un procuror independent. Să fi fost „înțelegere”, demult aveam procuror. Partea bună e că de data asta sunt și din cei care apără, până în pânzele albe, independența procuraturii. Să fi bătut palma, demult subiectul era închis și aveam un procuror general așa și așa. Asta e semnalul bun al acestor tertipuri cu tot cu concursuri anulate. Ele se întâmplă pur și simplu pentru că nu se merge la compromis. Pentru că la acest subiect compromisuri nu pot să existe. Fie avem un procuror general bun, fie nu. Cinci luni în urmă noi am spus dezoligarhizare și în niciun caz reoligarhizare”, mai spune deputatul.

Reamintim că, guvernul a votat ieri o nouă modificare a Legii Procuraturii. Conform acesteia, prim-ministra va fi cea care va selecta lista candidaților la funcția de procuror general. Modificarea legii se face însă prin angajare a răspunderii guvernului, această procedură însemnând că prevederile legale intră în vigoare automat, în 72 de ore, dacă între timp executivul nu este demis prin moțiune de cenzură.

Pe ordinea de zi a Parlamentului urma să fie dezbătută deja o moțiune de cenzură, însă, între timp democrații și-au retras-o pe a lor. În schimb, Igor Dodon spunea că socialiștii ar putea înainta altă moțiune de cenzură, de această dată ca reacție a angajării răspunderii Maiei Sandu față de proiectul de lege cu privire la procuratură. Democrații sunt gata să o susțină. Astfel, cele 36 de voturi socialiste, împreună cu cele 30 de voturi democrate, fac 66 de voturi, mai mult decât suficient (51) pentru demiterea Maiei Sandu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente