Opinia publică s-a domolit după anunțarea rezultatelor finale de la alegerile locale generale din turul doi. Anume pe 3 noiembrie toată atenția a fost concentrată pe Chișinău, acolo unde s-au duelat Andrei Năstase și Ion Ceban. Cu toate acestea, în acest scrutin s-au întâmplat și alte chestiuni interesante care merită toată atenția noastră.
Așadar, echipa #diez a selectat top 10 curiozități despre alegerile locale generale atât din primul tur (20 octombrie), cât și din turul doi (3 noiembrie).
#1 Andrei Năstase, totuși a fost primar de Chișinău
Începem cu un fapt istoric și exclusiv pentru politica moldovenească de nivel local. Pe 8 octombrie, judecătorul de la Curtea de Apel Vladislav Clima a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase, câștigat de acesta anul trecut. Asta după ce, judecătoarea Berdilo a anulat rezultatele acelor alegeri pe motiv că Năstase a chemat oamenii să iasă la vot într-un live făcut pe Facebook. Cu toate acestea, Năstase a putut fi edil doar pe o perioadă scurtă de timp, reușind să semneze o dispoziție prin care îi transmite atribuțiile de primar interimar lui Adrian Talmaci. Aproape o lună Năstase nu a putut îndeplini funcția de primar, deoarece a fost implicat în campania electorală. În prezent, Andrei Năstase revine la funcția de ministru de Interne, iar până la validarea mandatului de primar al Chișinăului, funcția o va îndeplini același Talmaci.
#2 Primari care au învins în primul tur cu 100 %
În primul tur, 14 primari au câștigat alegerile cu scorul maxim de 100 %. Iată cine sunt aceștia.
# s. Corjeuți (Briceni), Andronic Victor;
# s. Unguri (Ocnița), Cuhari Ivan;
# s. Corpaci (Edineț), Uja Veceslav;
# s. Viișoara (Edineț), Ciubotaru Ina;
# s. Procovca (Dondușeni), Rîlschii Ivan;
# s. Arionești (Dondușeni), Bețîvu Victor
# s. Ustia (Glodeni), Cojocaru Alexandru;
# com. Horodiște (Rezina), Iurcu Dorel;
# com. Câșla (Cantemir), Artimenco Igor;
# s. Porumbești (Cantemir), Munteanu Tudor;
# com. Hănăsenii Noi (Leova), Popa Nicolae;
# s. Negrea (Hâncești), Mangîr Ștefan;
# com. Dolinnoe (Criuleni), Țelișcev Pavlina:
# s. Câșla (Telenești), Ion Borș, independent.
#3 Cel mai tânăr primar
Tudor Camerzan este cel mai tânăr primar din Moldova. El are 25 de ani și a câștigat mandatul de primar în satul Filipeni din raionul Leova. Deși a trecut printr-un scandal în primul tur și a fost la un pas de a pierde cursa electorală, acesta oricum a reușit să învingă. Tânărul a candidat din partea PLDM și a reușit să-l câștige, în turul II, pe contracandidatul său PDM-ist cu 52,20 % dintre voturi.
#4 Cel mai tânăr în etate primar
Ivan Ostaficiuc este cel mai tânăr în etate primar din Moldova. În urma alegerilor din 20 octombrie, acesta a câștigat cel de-al optulea mandat la funcția de edil al orașului Cupcini din raionul Edineț.
Ostaficiuc a obținut 63 % (1 705 voturi) dintre voturile celor prezenți la vot, prin urmare acesta a câștigat din primul tur. Primarul de Cupcini are 75 de ani și este membru al PSRM.
#5 Numărul alegătorilor a fost mai mic decât în 2015
În primul tur al alegerilor locale generale s-au prezentat la urnele de vot 1 173 834 de cetățeni sau 41,68 %. În comparație cu primul tur din 2015, această cifră a scăzut cu puțin peste 200 000 de oameni sau 8 % din populația țării. În 2015, la vot au mers 1 386 180 de alegători sau 48,95 % din populație.
#6 Primul exit-poll după opt ani de tăcere
CEC a acceptat efectuarea, în ziua alegerilor locale generale (turul II), a unui sondaj de opinie la ieşirea din secţiile de votare (de tip exit-poll). Sondajul a fost realizat doar la Chișinău, la el au participat peste 10 000 de respondenți. Potrivit rezultatelor exit-poll-ului, câștigător la funcția de primar general al Chișinăului a fost anunțat Ion Ceban.
#7 În trei localități primarii au acumulat număr egal de voturi
În turul doi de scrutin, în trei localități candidații au acumulat numărul egal de voturi. Este vorba despre:
# Elena Neaga vs Gheorghe Chetrati, comuna Bălășești, raionul Sângerei
# Ion Petica vs Haria Ludmila, satul Hirișeni, Telenești
# Felicia Gheorghiță vs Valeriu Oaserele, satul Hirova, Călărași
Potrivit Codului Electoral, în acest caz se numește câștigător acel candidat care a acumulat cele mai multe voturi în primul tur. Prin urmare, în aceste sate au învins persoanele clasate pe prima poziție în imaginile de mai sus.
#8 Votul tău contează! Primari care au învins cu o diferență de până la trei voturi
Nu în zadar politicienii mizează pe participarea alegătorilor la diferite scrutine, spunând-le că „votul tău contează”. Pentru că, în unele situații, un vot poate fi decisiv pentru un candidat, în special pentru primarii din lista de mai jos.
Alexandra Topal (235 de voturi) vs Tatiana Panfili (234 de voturi)
Alexandru Botezat (361 de voturi) vs Mihail Ceapa (359 de voturi)
Victor Corovai (587 de voturi) vs Serghei Bordian (584 de voturi)
Ion Ciobu (236 de voturi) vs Ștefan Vlasî (233 de voturi)
Eremia Pășcăneanu (325 de voturi) vs Vitalie Burduh (322 de voturi)
#9 Acțiuni trăsnite făcute de politicieni în ziua alegerilor din 20 octombrie
Ziua de 20 octombrie a fost una liniștită, dar au fost și multe momente prin care politicienii din Moldova s-au remarcat. Unii au dansat în mijlocul drumului, alții s-au jucat cu câinele, iar un caz mai neobișnuit s-a întâmplat în secția de votare unde Zinaida Grecianîi a fost lovită involuntar cu o cameră video.
#10 Primar prorus la cârma capitalei
Și cireașa de pe tort. Socialistul Ion Ceban a devenit primul primar prorus care a câștigat șefia la Chișinău, după proclamarea independenței Republicii Moldova.
Ion Ceban a câștigat alegerile din capitală cu 52,39 %. Oponentul său, Andrei Năstase, a acumulat 47,61 %.