Andrei Năstase, declarat primar al Chișinăului de către Judecătorul Vladislav Clima

Andrei nastase

Andrei Năstase ar urma să ocupe funcția de primar pentru o perioadă foarte scurtă. Asta după ce justiția i-a dat în sfârșit dreptate și l-a făcut primar, fiind casată hotărârea Judecătoriei Chișinău din 19 iunie 2018, care au și confirmat alegerile locale noi care au avut loc cu o lună mai devreme.

Decizia instanței a fost luată astăzi, 8 octombrie.

Anomaliile juridice ale deciziei

Decizia în primul rând îi validează mandatul de primar al lui Andrei Năstase, câștigat de acesta anul trecut. Năstase are dreptul, teoretic, deja să meargă la Primărie și să preia atribuțiile propriu-zise de la primarul interimar, Adrian Talmaci.

Însă aici intervine o serie de lucruri care duc din nou această chestiune pe teritoriul unor dezbateri juridice pe principiul „doi juriști, trei păreri”.

În primul rând, decizia nu înseamnă că Andrei Năstase va ocupa funcția de primar pentru patru ani. Alegerile de anul trecut, din 2018, erau pentru un mandat de până la data următoarelor alegeri locale generale. Astfel, efectiv, mandatul lui Năstase ar însemna să fie de astăzi și până după 20 octombrie, când se validează alegerile în Chișinău de instanță.

Totodată, chiar dacă vrea să ocupe funcția de primar, acesta nu are dreptul, întrucât, fiind candidat la funcția de primar, Năstase trebuie să se degreveze din funcția pe care o deține.

O altă incompatibilitate se referă la funcția de Ministru al Afacerilor Interne, care, fiind incompatibilă cu cea de primar, îl obligă pe Năstase să renunțe la una din ele, timp de o lună de la apariția acestei incompatibilități. În cazul nostru, Năstase trebuie să decidă până pe 8 noiembrie dacă vrea să fie primar sau Ministru al Afacerilor Interne.

Alegerile locale pe tot teritoriul Moldovei ar urma să aibă loc pe 20 octombrie. Turul II ar putea fi organizat două săptămâni mai târziu, pe 3 noiembrie.

72349970_498298587569418_8330592423579222016_n

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente