(video) „Remember, remember the 5th of November.” Lista filmelor unde lupta împotriva sistemului este ideea de bază

colaj

„Remember, remember the 5th of November”, cu aceste cuvinte începe unul dintre cele mai apreciate filme din istoria cinematografiei. Astăzi, pe 5 noiembrie, am decis să ne amintim de câteva filme care au avut la bază ideea răzvrătirii împotriva unui întreg sistem, pentru că: „Nu oamenilor trebuie să le fie frică de Guverne, ci Guvernele ar trebui să se teamă de oameni.”

# V for Vendetta

Regia: James McTeigue
Gen: acţiune, dramă, ficțiune
Durată: 132 de minute
IMDB: 8,2

Acțiunea se plasează în peisajul futurist al Marii Britanii totalitare. V, personajul principal, este obsedat de ideea eliberării poporului Angliei de cruzimea guvernării. Astfel, V îndeamnă concetățenii să i se alăture și să participe la complotul de pe 5 noiembrie împotriva guvernării, parlamentului, întregului sistem.

Pe 5 noiembrie 1605, Guy Fawkes a fost descoperit într-un tunel de dedesubtul Parlamentului cu 36 de butoaie de praf de pușcă. El și cei care conspirau împreună cu el organizaseră trădătorul „Complot al Prafului de Pușcă” drept răspuns la tirania guvernării sub James I. Fawkes și tovarășii săi sabotori au fost spânzurați, trași pe roată și tăiați în patru, iar planul lor de a răsturna guvernarea nu a reușit.

În spiritul acelei rebeliuni, în amintirea acelei zile, V se leagă sa aducă la îndeplinire complotul pentru care Fawkes a fost executat pe 5 noiembrie în 1605: va arunca în aer Parlamentul.

# One flew over the cuckoo s nest

Regia: Milos Forman
Gen: dramă
Durata: 133 de minute
IMDB: 8,7

Mai întâi de toate vă recomandăm să citiți cartea, iar mai apoi să priviți filmul. După ce este învinuit de viol și pentru că nu vrea să facă închisoarea, Patrick McMurphy se preface nebun și reușește să fie trimis într-un azil. Dar constată că nici în acest loc viața nu este deloc ușoară. Asistenta-șefă, Mildred Ratched, se dovedește a fi mult mai periculoasă decât bolnavii pe care îi persecută. Și aici începe lupta lui McMurphy împotriva asistentei, o luptă a întregului sistem chiar, pentru că azilul este o lume aparte cu propriile reguli de viață.
„El este o alegorie politică a revoluției împotriva autorității, caracteristică Americii anilor ’60”, J.J. Dawson.

# 1984

Regia: Michael Radford
Gen: dramă, ficțiune
Durata: 113 minute
Nota IMDB: 7,2

După Războiul Atomic, lumea este împărțită în trei state, iar Londra este capitala Oceaniei, fiind condusă de un partid care are control absolut asupra tuturor cetățenilor săi. Winston Smith (John Hurt) este unul dintre birocrații de aici și face parte dintr-un departament important, datoria acestuia fiind de a rescrie istoria. În vreme ce colegul său, Pearsons (Gregor Fisher), pare destul de mulțumit să respecte aceste legi aberante, Smith comite „crima” de a se îndrăgosti de Julia (Suzanna Hamilton), care lucrează pentru Ministerul Adevărului, iar cei doi găsesc o modalitate de a scăpa de sub control, însă asta este o iluzie pentru că, în realitate, nimeni nu este cu adevărat liber.

# Brazil

Regia: Terry Gilliam
Gen: dramă, fantezie
Durată: 132 de minute
IMDB: 8,0

Este o viziune întunecată și sarcastică a unui foarte posibil viitor al omenirii. Într-un viitor perfect al eficienței utopice, în care domnesc tehnologia și birocrația în formele lor supreme și unde supravegherea decretată de guvernanți este omniprezentă și acceptată ca un inconvenient cotidian, viața lui Sam Lowry ia o turnură bizară sub influența unei serii de evenimente. Prin natura serviciului, ajunge în casa unui om ucis de oamenii puterii; începe să aibă vise afrodiziace și parcă zboară alături de o superbă femeie înaripată; sistemul de ventilație al apartamentului i se strică și este reparat de un supererou, care apoi îl vizitează adeseori, numai noaptea, plutind prin aer. Iar când Lowry o cunoaște pe Jill, femeia visurilor sale, se lasă atras de ea într-un complot împotriva guvernului, care-i va fi fatal.

# Fahrenheit 451

Regia: François Truffaut
Gen: dramă, ficțiune
Durată: 112 minute
IMDB: 7,2

Într-o societate a viitorului, cărțile sunt interzise, iar cei care sunt surprinși că le dețin sunt aspru pedepsiți. Montag e un pompier care nu mai stinge incendii, ci le provoacă, dând foc cărților; la sfârșitul lucrului, se întoarce docil acasă, la soția sa Clarisse, fără nici un gând străin. Iată însă că, într-o zi, cunoaște o altă femeie, Linda, care este o înfocată cititoare de cărți și-i trezește și lui Montag interesul pentru cuvintele scrise și ideile pe care le conțin. Puțin după, pornește lupta lui Montag împotriva întregului sistem.

# Horí, má panenko

Regia: Milos Forman
Gen: comedie, dramă
Durata: 71 de minute
IMDB: 7,6

Abordează tema corupției locale și este o satiră adusă sistemului comunist.
Departamentul pompierilor dintr-un orășel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraș este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumusețe organizat cu această ocazie nu vor să participe și boicotează concursul. Probabil cel mai cunoscut film cehoslovac din toate timpurile.

# Joker

Regia: Todd Phillips
Gen: crimă, dramă
Durata: 122 de minute
IMDB: 8,8

Joker e despre Arthur Fleck, un individ ignorat de societate, cu o personalitate imprevizibilă și fascinantă, care nu poate fi inclus în niciun stereotip. Joker devine nu doar un sumbru caz social, ci și o poveste moralizatoare. Povestea reprezintă o formă de protest față de un sistem politic despre care oamenii cred că este inflexibil și care nu ascultă vocea poporului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente