Au vizitat campusul universitar și au învățat cum să se ghideze în carieră. Mai mulți elevi au devenit ambasadori ai USM

zdg
Foto: Facebook/ Consiliul Raional al Elevilor Orhei

În cadrul programului de ghidare în carieră al USM, în perioada 27-29 octombrie 2019, a fost organizată o altă ediție a proiectului Ambasador USM. Acest program este destinat elevilor din clasele liceale, în special elevilor care practică voluntariatul și care vor să afle adevărata lor vocație și ce trebuie să cunoască pentru a avea o carieră de succes.

Și la această ediție, participanții au beneficiat de cazare și alimentație gratuită. De asemena, în cele trei zile ale programului, elevii au frecventat traininguri pentru formarea profesională, s-au plimbat prin campusul academic și au participat la activități cultural-artistice. Cei mai încântați de beneficiile acestui program au fost elevii claselor a XII-a care au putut obține și titlul de Ambasador USM. Împreună cu acest titlu, Universitatea de Stat a oferit și privilegii precum cazare gratuită în căminele pe care le deține, scutiri de taxe de studiu, pentru cei ce au primit titlul și aleg să-și continuie studiile la facultățile universității.

73273721_123941805689148_7454025250989146112_n
Foto: Facebook/Consiliul Raional al Elevilor Orhei

Elevii s-au arătat foarte receptivi la condițiile programului și au participat activi la toate activitățile sugerate de organizatori. Au făcut proiecte de grup, au făcut dezbateri, au cunoscut Universitatea de Stat și, nu în ultimul rând, au făcut schimb de experiență. Mulți elevi care au luat parte la acest program sunt din Centrele de Tineret sau sunt voluntari la alte organizații, însă indiferent de reședință, clasă și ocupație, aceștia au legat prietenii și și-au împărtășit experiențele.

Irina Baranov, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Leova, a fost participantă la acest proiect și ne-a comunicat că a fost entuziasmată de conceptul acestui program încă de la început, de când a fost selectată ca participantă. Tânăra aduce mulțumiri doamnei Aida Cotruță, cea care i-a ghidat pe parcursul celor trei zile și a ajutat elevii prin diferite metode să-și găsească adevărata vocație și să-și contureze abilități necesare pentru cariera viitoare.

74429795_123941922355803_8671820243737247744_n
Foto: Facebook/Consiliul Raional al Elevilor Orhei

„Schimbul de experiență cu alți tineri, de care am avut parte acolo, mi-a răspuns la multe întrebări, m-a făcut mai pregătită în acest domeniu. Spre final, am simțit o îndrumare și mai multă siguranță în ceea ce vreau să devin, am mai aflat ce trebuie să îmbunătățesc, ce trebuie să mențin și ce trebuie să mai învăț referitor la viitoarea mea carieră. Acum nu am decât să depun efort pentru a deveni ceea ce vreau eu să devin”, ne-a spus tânăra.

În final, echipa #diez împreună cu participanta programului vă sugerează o listă de sfaturi, primordiale după părerea elevei, pentru ghidarea în carieră:

# uită-te cu atenție la tine, află ce te pasionează și gândește-te cum să dezvolți pasiunea într-un hobby, iar apoi hobby-ul într-o meserie;

# caută oportunități care se potrivesc abilităților tale;

# fă-ți un plan strategic, pune-ți scopuri pe o zi, apoi pe o săptămână, ulterior pe o lună, iar apoi pe ani întregi. Învață să gândești pe termen lung;

# formarea continuă e o cale spre succes, caută să perfecționezi toate abilitățile pe care le posezi, fii mai bun azi decât ai fost ieri!

Programul a fost organizat cu scopul de a informa și a-i face pe elevi să se decidă referitor la viitoarea carieră. Proiectul a fost realizat de către Universitatea de Stat.

Autoare: Nicoleta Lisevici, liceul „Mihai Eminescu”, orașul Leova

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente