(video) De la Fake News la Fake Cinema. Ce este fals și ce este adevărat în serialul-bombă „Cernobîl” de la HBO

chernobyl

Nu este un secret că anume serialul „Cernobîl” de la HBO a fost cel mai urmărit serial al verii și chiar a detronat serialul „Game of Thrones’’. „Cernobîl” a stârnit destule polemici în presa rusească și chiar a împins canalul NTV să pornească un „serial-răspuns” despre catastrofa care a avut loc la Cernobîl în 1986.

O fi adevărată sau o fi falsă povestea desfășurată în serialul produs de cei de la HBO? E posibil ca serialul „Cernobîl” să fie nimic altceva decât un „mare fake” realizat cu o măiestrie cinematografică de care sunt capabili doar cei de la Hollywood?

Vlad Șaran, critic de filme și vlogger „Fake Cinema”: „După ce am privit serialul «Cernobîl», m-am interesat suplimentar să aflu cât de veridic este relatată povestea evenimentelor. M-am convins că istoria este prezentată destul de aproape de realitate. Dovadă sunt recenziile pozitive ale așa-numitor «lichidatori» de la Cernobîl și alți supraviețuitori ai incidentului care au privit serialul și au recunoscut că într-adevăr autoritățile sovietice au ascuns proporția dezastrului în urma exploziei reactorului.”

În orice film sau serial există totuși tentația de a amesteca realitatea cu ficțiunea, de a injecta o doză de fals pentru ca pelicula să devină mai captivantă și să atingă o audiență mai mare. Presa rusească pretinde că a descoperit mai multe greșeli cinematografice, cum ar fi ferestre termopan care nu avea cum să existe în 1986 în URSS, dar și faptul că autorii serialului au diabolizat intenționat conducerea Stației Nucleare din Cernobîl.

„Nu există film perfect sau film care să-i mulțumească pe toți. Admit că există unele scăpări minore în serial însă nicidecum nu există o mistificare de care tot vorbește presa rusă. Ei de fapt s-au supărat pe faptul că nu au realizat primii un film sau serial de succes pe această tematică. După cum e stilul propagandei rusești, nu le-a rămas altceva decât să defăimeze serialul. Dar succesul a fost colosal și răsunător, iar ca dovadă serialul «Cernobîl» a fost unul din marii câștigători ai premiilor Emmy 2019, câștigând 10 trofee”, a mai adăugat Vlad Șaran.

Vezi mai jos o recenzie video a serialului „Cernobîl” și abonează-te la canalul „Fake Cinema”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente