Adunarea Judecătorilor de astăzi „s-a întrerupt”, după ce s-au adunat doar 160-170 de judecători. Totuși, întrunirea va continua, iar unii vor continua cuvântările, într-un alt forum. La Adunarea precedentă a judecătorilor, când au fost demisă conducerea CSM, care a fost contestată în judecată între timp s-a procedat exact ca și astăzi, și anume s-a anunțat inițial că nu exista cvorum, după care, după câteva ore de „discursuri” s-a anunțat că este, iar ședința a început.
Pe 27 septembrie a avut loc o primă adunare a judecătorilor, care s-a desfășurat practic după același scenariu. Atunci, inițial se anunța că au venit 187 de judecători, în timp ce pentru cvorum era nevoie de 197 de magistrați. Ulterior, în a doua parte a zilei „s-au găsit” cele 10 semnături pentru cvorum și au început ședința.
„Suntem într-un cadru perfect legal. Asta nu ne privează de a discuta problemele pe care ne privesc. Domnilor judecători, toți care doresc să-și propună opiniile, vă rugăm să nu ne împiedicați să desfășurăm această întrunire. Noi continuăm această întrunire și vă rugăm să vă expuneți”, a spus unul din cei care și-a asumat „responsabilitatea” de a conduce întrunirea, Aurel Postică.
Ca și data trecută, judecătorii încă vor mai continua să discute „la forum”.
Totuși, potrivit unui alt judecător, Ion Chirtoacă: „S-au făcut presiuni asupra judecătorilor să nu participe la adunare”, prin organizarea unor «Zile a ușilor deschise» în cadrul judecătoriilor de la Edineț și Orhei. Astfel, acesta a spus că ar urma să fie anunțată o altă dată pentru a doua adunare extraordinară a judecătorilor, unde să fie aleasă deja noua conducere și componență a Consiliului Superior al Magistraturii. Între timp vechea conducere, care a fost demisă, a contestat acea decizie.
Potrivit agora.md, un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.
Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.
CSM a refuzat repetat, iar membrii Consiliului au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca adunarea să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens.