Astăzi, planeta Pământ va fi petrecută pe ultimul drum cu fanfară și colaci pentru pomene. Traseul marșului

CR

Ți-ai imaginat vreodată, măcar pentru câteva clipe, ce s-ar întâmpla cu omenirea dacă Planeta ar muri? Dacă nu te-ai gândit până acum la acest scenariu, mișcarea Extinction Rebellion Moldova (XR Moldova) te invită astăzi să faci un exercițiu de imaginație și să participi la marșul funebru „Petrecem Planeta pe ultimul drum”.

Conform organizatorilor, acțiunea va conține toate elementele clasice ale unui marș funebru: sicriu (gol), pom, colaci pentru pomene, fotografia „decedatului”, găleata cu apă, pancarte pe post de prapori și chiar „fanfară”.

Membrii XR Moldova explică marșul funebru astfel: „Vrem să batem un semnal de alarmă pentru a trezi conștiința noastră colectivă adormită. Vremurile grele necesită măsuri drastice, iar o măsură drastică ar fi să facem un exercițiu de imaginație și să ne închipuim, măcar pentru o oră, că Planeta noastră este o ființă vie, iar noi, oamenii, am omorât-o. Pentru că, vorba poporului, numai atunci când pierzi pe cineva, realizezi cât de mult a contat acel/acea cineva pentru tine.”

Astfel, activiștii invită doritorii să participe sau să vadă marșul în fața magazinului „Unic” începând cu ora 17.30. De acolo, cortegiul funerar va porni în marș, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, spre Agenția Moldsilva, apoi va continua către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Marșul funebru se va încheia cu depunerea sicriului în fața Guvernului.

De ce acest marș?

Un nou raport al Grupului Interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) informează că nu mai poate fi oprită creșterea nivelului oceanelor, în timp ce savanții care fac parte din acest grup spun că schimbările climatice au devenit ireversibile. Totodată, conform celor mai optimiste scenarii privind schimbările climatice, se așteaptă ca, până în 2050, temperatura medie din Moldova să crească cu 2-3 °C. Asta presupune, în primul rând, creșterea numărului zilelor de caniculă pe timp de vară, dar și creșterea frecvenței și a magnitudinii dezastrelor legate de climă, cum ar fi seceta, inundațiile, grindina și înghețurile timpurii.

În același timp, activiștii de la XR Moldova susțin că trăim o adevărată criza de mediu la noi acasă. Râurile noastre sunt cele mai poluate din toată Europa. Singurele surse de apă potabilă pentru majoritatea localităților urbane sunt râurile Prut și Nistru, însă secetele deja afectează nivelul de apă în aceste râuri. Fântânile ne sunt otrăvite în proporție de 80 %. O treime din solurile Moldovei sunt erodate, iar gradul de împădurire este cu mult sub media europeană.

Totuși, deși viitorul populației planetei este din ce în ce mai incert, raportul IPCC spune că mai avem o șansă. Dacă e să tratăm problema local, activiștii de la XR Moldova spun că avem nevoie urgent să împădurim Republica Moldova pentru a ne adapta schimbărilor care urmează să ne afecteze țara și să începem să revitalizăm resursele noastre, atât cât acestea mai pot fi salvate. „Am recurs la o astfel de abordare în speranța că imaginea unui cortegiu funerar al Pământului ne va trezi din somnul cel de moarte și ne va mobiliza să acționăm pentru a (ne) salva casa”, adaugă organizatorii. Marșul funebru este ultima acțiune din cadrul Revoltă pentru Mediu 2.0.

Despre Extinction Rebellion Moldova

Extinction Rebellion Moldova (XR Moldova) este o mișcare civică care luptă pentru un mediu înconjurător curat și sănătos și pentru reziliența climatică a Republicii Moldova. XR Moldova este una dintre cele peste 450 de filiale ale mișcării internaționale Extinction Rebellion, care în perioada 7-19 octombrie organizează o „revoltă internațională” pentru a atrage atenția societății și a politicienilor asupra crizei ecologice și urgenței climatice de pe planetă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente