Apa din peste 75 la sută din fântânile freatice din Moldova nu este sigură pentru consum şi nu corespunde normelor sanitare. Situaţia cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Făleşti, Ştefan Vodă, Ungheni, Râşcani, Hânceşti şi Orhei.

Potrivit medicului Liliana Carp, în 2018, din sursele de alimentare cu apă din ţară, au fost preluate şi examinate peste 12 mii de probe. În mare parte, nereguli au fost depistate la sondele arteziene, apa din aceste surse depăşind limitele de fluor şi bor. „Rezultatele supravegherii calităţii apei potabile din fântâni, pe parcursul ultimilor trei ani, denotă nivele înalte de neconformitate atât la parametrii chimici, cât şi la cei microbiologici. Această situaţie este caracteristică apelor din pânza freatică şi este determinată, în primul rând, de lipsa sistemelor centralizate de canalizare, insalubritatea localităţilor, amplasarea latrinelor, WC-urilor şi gunoiştilor în imediata apropiere a fântânilor”, a spus medicul igienist Liliana Carp din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică pentru moldpres.md.

Specialistul a menţionat că, în sectorul urban, situaţia la capitolul alimentare cu apă este mai bună, peste 97 la sută din cetăţeni au acces la apeduct, iar în sectorul rural circa 43 %.

Conform sursei citate, aproape 60 la sută din populaţia de la sate utilizează pentru consumul curent apa din fântâni. Probele preluate din aceste surse au arătat că în peste 75 % din fântâni apa este neconformă.