Ai o idee de un proiect genial? Află cum poți obține finanțarea UE pentru cercetare și inovare în Moldova

48789979327_083fa14f7e_o

A o idee de afaceri inovativă, dar nu cunoști cum poți să primești un grant de la UE? Răspunsul este simplu. În Moldova. Citește până la urmă acest articol și vei afla toate etapele pe care le poți parcurge pentru a obține un grant european care te va ajuta să-ți realizezi proiectul la tine acasă.

#1. Republica Moldova are acces deplin la programul Uniunii Europene Horizon 2020 pentru cercetare și inovare, ceea ce înseamnă că poți obține granturi în domeniul inovării exact la fel ca și companiile din UE. Susținerea este grupată în cadrul programului pilot de accelerare al Consiliului European pentru inovare(EIC), care susține inovatorii, antreprenorii, companiile mici și oamenii de știință cu idei geniale și ambiția de a se dezvolta pe plan internațional. Poți aplica atât ca o ÎMM individuală sau împreună cu parteneri: prima etapă de finanțare pentru proiectele începătoare (granturi în valoare de 50 de mii de euro) a luat sfârșit la 5 septembrie 2019, însă proiectele de afaceri mai mature, care vor să-și aducă produsul pe piață, mai pot aplica pentru susținere cu granturi între 500 de mii și 2,5 milioane de euro și acces la credite de până la 15 milioane de euro. Programul mai oferă coaching și mentorat companiilor care primesc finanțare.
Într-adevăr, afacerile inovative pot întâmpina dificultăți la obținerea finanțării: produsele lor pot fi complexe, tehnologiile netestate, iar piețele lor s-ar putea nici să nu existe la moment. Pentru a face față acestei provocări, H2020 Acces la finanțarea de risc ajută companiile și startup-urile să obțină acces mai ușor la împrumuturi.

48789832781_7e3134448a_o

# 2. Cum poți obține granturi? Dacă ai o idee genială sau o inovare, dar nu ești sigur ce schemă de finanțare este potrivită pentru tine, accesează pagina de finanțare a EIC și verifică EIC wizard – un asistent de finanțare interactiv foarte bun – care te ajută să identifici cea mai bună soluție pentru compania ta.
Pentru a aplica, va trebui să îți înregistrezi compania în sistem și să îndeplinești un formular oferind descrierea ideii.

Reține, programul este adresat ÎMM-urilor cu idei de business revoluționare, bazate pe dezvoltarea unei tehnologii inovative. Propunerea ta va fi evaluată în baza a trei criterii principale:

# Excelență: cum inovația ta cu risc ridicat/potențial ridicat este cea mai bună în domeniul dat;

# Impact: cum va crea inovația ta o cerere substanțială (inclusiv dorința de a plăti) pentru produs, serviciu sau model;

# Implementarea: cum va fi gestionat produsul inovativ și ce resurse de echipă sunt disponibile pentru aceasta.

Dacă cauți un împrumut pentru a finanța inovația, trebuie să verifici pagina H2020 Acces la finanțarea de risc. Pentru a localiza băncile, creditorii sau fondurile ce oferă finanțare de risc susținute de UE, accesează linkul AICI, selectează Moldova pe hartă și vizualizează băncile moldovenești care oferă împrumuturi pentru cercetare și inovare susținute de UE.

Dacă ai nevoie de ajutor, accesează portalul național Horizon 2020 și punctele de contact relevante H2020 din Moldova. Mai urmărește și zilele informative și consultațiile ce subliniază oportunitățile disponibile, precum și susținerea care este oferită la pregătirea propunerilor.

Pentru mai multe detalii consultă cardurile de mai jos care te vor ajuta să găsești răspunsuri la mai multe întrebări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente