Copilăria dureroasă a moldovenilor deportați în Siberia, ilustrată într-o animație documentară

askfh

Ștefan Ciobanu avea șase ani atunci când a fost trezit în toiul nopții și, împreună cu familia sa, a fost deportat în regiunea Kurgan din Siberia. Alături de alți mii de moldoveni, a stat în vagoane supraaglomerate până a ajuns la destinație. Acolo, dormea flămând, se trezea flămând și mergea la școală tot flămând. A reușit să supraviețuiască datorită unui covor tradițional țesut manual de mama sa. Au schimbat covorul pe o vacă, astfel și-au asigurat mâncarea.

Ștefan Ciobanu este unul dintre cei peste 100 de deportați intervievați de artistul contemporan Ghenadie Popescu pentru noua sa animație „Amintiri din copilărie”. O animație care spune povestea a două familii moldovenești deportate de Stalin în Siberia între 1941 și 1951.

„Am ales să lucrez cu materiale sensibile – amintirile oamenilor – și le-am transferat într-un alt mediu la fel de sensibil – animație”, menționează Popescu pentru The Calvert Journal.

În animație, artistul folosește extrase din interviuri ca „voice over”, iar imaginile video sunt create sub formă de animație și vin să ilustreze istoriile povestite de eroi.

În 1949, acum 70 de ani în urmă, a avut loc cel mai mare val de deportări moldovenești executate la ordinul lui Stalin. Conform arhivelor sovietice, aproximativ 35 800 de moldoveni, printre care 12 000 de copii, au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, fiind numiți „dușmani ai poporului”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente