Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că UE va elibera în curând prima tranșă macrofinanciară Republicii Moldova pentru a sprijini agenda ambițioasă a Guvernului. Acest lucru reprezintă „un semnal clar al aprecierii pe care o avem față de reformele pe care le-ați făcut deja”, a mai adăugat înaltul oficial UE.

Uniunea Europeană salută viziunea și primele acțiuni ale Guvernului Sandu în domeniul statului de drept și își reconfirmă sprijinul în continuare pentru agenda ambițioasă a actualei guvernări de la Chișinău. Vă asigur că și Uniunea Europeană alocă aceeași importanță relațiilor sale cu Moldova”, a declarat Mogherini în cadrul conferinței de presă care a încheiat cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

Totodată, Maia Sandu a reiterat angajamentul Guvernului de a implementa prevederile Acordului de Asociere cu UE: „Aceste lucruri se fac în primul rând pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbim despre reforme care să îmbunătățească mediul economic, cel de afaceri sau dacă vorbim de reformele în justiție. O să mergem înainte, avem sprijinul instituțiilor europene și, cel mai important, avem sprijinul cetățenilor din țară care își doresc să li se facă dreptate, să aibă justiție acasă, să știe că banii publici, proprietatea publică sunt în siguranță, la fel și investițiile private.”

Consiliul de Asociere reprezintă formatul de dialog instituționalizat RM-UE la cel mai înalt nivel în ierarhia structurilor comune create prin Acordul de Asociere. Reuniunile Consiliului de Asociere se organizează anual, delegațiile fiind conduse de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și Prim-ministrul Republicii Moldova.