Trei evenimente organizate la Chișinău la care poți să-ți duci deșeurile electronice spre a fi reciclate

PCR_2856-1

Pe 26, 27 și 28 septembrie la Chișinău au loc trei evenimente în contextul săptămânii europene a eficienței energetice, dar și a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, unde se discută problemele globale și căile de soluționare. În cadrul campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice, echipa Hai Moldova va fi prezentă la aceste evenimente cu containere speciale, unde vă puteți aduce obiectele electronice uzate.

26 septembrie – Social Good Summit: Cum abordăm criza de mediu

Ora: 12.30-16.00
Locație: Artcor (str. 31 august 1989, nr. 137)
Despre eveniment: Evenimentul va aborda criza de mediu din Republica Moldova și va explora acțiunile care pot fi întreprinse de cetățeni, sectorul privat și autorități. Printre subiectele abordate, evidențiem: schimbarea climei, implicarea civică în soluționarea problemelor de mediu, care este sensul politicilor de mediu și cum acestea se implementează în RM ș.a. În Republica Moldova, Social Good Summit se află la cea de-a cincea ediție.

Detalii despre participarea la eveniment puteți afla pe pagina acestuia de Facebook.

27 septembrie – Energie pentru viitor – Tinerii acționează pentru climă

Ora: 15.00-21.30
Locație: scuarul Catedralei
Despre eveniment: În contextul săptămânii europene a eficienței energetice 2019 și a săptămânii diplomației europene – focus clima, pe 27 septembrie, lângă Arcul de Triumf, ești așteptat la un eveniment despre energie, viitor și diplomație.

Detalii despre participarea la eveniment puteți afla pe pagina acestuia de Facebook.

28 septembrie – Arborele solar la prima roadă

Ora: 15.00-20.00
Locație: arborele solar de la Ciocana (bd. Mircea cel Bătrân)
Despre eveniment: Doi arbori solari ce generează energie verde au fost instalați în această vară în Chișinău. Oamenii își pot încărca telefoanele mobile, bicicletele electrice, au acces gratis la internet. Serile, copacii luminează decorativ perimetrul datorită energiei acumulate ziua de la soare. Arborii solari au ajuns la prima roadă. Organizatorii vă îndeamnă să veniți pentru a vă încărca cu energie curată.

Detalii despre participarea la eveniment puteți afla pe pagina acestuia de Facebook.

Ce fel de deșeuri electronice poți să aduci?

Campania națională de colectare a deșeurilor electronice, care a început pe 15 septembrie și se va încheia pe 15 octombrie, se va desfășura în întreaga țară. Se colectează următoarele tipuri de deșeuri:

Aparate de uz casnic de mici dimensiuni: fier de călcat, robot de bucătărie, aspirator etc.

Echipament informatic și de telecomunicații: laptop, tablete, calculatoare, monitoare, telefoane mobile, acumulatoare, imprimante, copiatoare etc.

Echipamente de larg consum: baterii uzate, camere de filmat/fotografiat, radiouri, DVD-playere, telecomenzi, videocasetofoane etc.

Jucării, echipamente sportive: console jocuri etc.

Instrumente de supraveghere și control: cameră de supraveghere, aparate pentru măsurarea curentului electric etc.

# Ce se va întâmpla cu deșeurile colectate?

Întrucât în Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales după principiul proximității, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1 500 km. În luna septembrie, echipa Hai Moldova va merge în vizită la Green Group pentru a vedea cum se realizează procesul de gestionare a deșeurilor electronice.

Campania Hai Moldova este susținută de Facilitatea de Asistență Tehnică a Fondului Green for Growth (GGF TAF) și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4EnergyGEF Programul de Granturi MiciMOLDRECBemolAVD – Revista „Managementul Deșeurilor”EcoVisio.

Mai multe detalii despre campanie poți afla pe:

Site-ul: haimoldova.md

Pagina de Facebook: Hai Moldova

Site-ul: faradeseuri.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente