Directorul Întreprinderii de Stat „Căile Ferate ale Moldovei” (CFM), Iurii Topală, a anunțat că își dă demisia. În acest context, Topală a scris pe pagina sa de Facebook că pleacă pentru că are nevoie de o schimbare și nu din cauza „legendelor urbane și bârfelor” care circulă despre ilegalitățile din cadrul Întreprinderii de Stat. 

Topală a menționat că a preluat conducerea CFM într-o perioadă dificilă și a făcut ce a depins de dânsul, iar singurul scop pe care l-a avut a fost adaptarea CFM la noile condiții economice naționale și internaționale.

„Cu siguranță au fost și greșeli și neîmpliniri pe care mi le asum și sper ca echipa ce îmi va succede la conducerea CFM să reușească mai mult ca mine. Am decis să demisionez nu pentru legendele urbane și bârfele aruncate anapoda într-un spațiu viciat, ci ca o normalitate a schimbării.

Pașii pe care i-am urmat pe perioada acestui mandat au fost în strictă concordanță cu sugestiile experților europeni care ne-au asistat în perioadele de criză. De multe ori, am încercat să luptăm cu sistemul și birocrația care ne stagnau proiectele. Am tot sperat că vom fi auziți, dar… degeaba.

Sunt mândru că, împreună cu echipa mea, am reușit să repunem pe roate magistrala. Deși trebuie să recunosc, aveam mari rețineri la început. Noapte de noapte, când studiam diagrame, tabele, grafice, cifre, mă îngrozeam de starea deplorabilă în care se afla compania. Restanțele de sute de milioane la salarii, datorii de sute de milioane față de agenții economici, conturi blocate, bunuri gajate. Nu mai spun de partea emoțională a lucrurilor. Zi de zi primeam zeci de scrisori cu povești rupte parcă din filme. Oamenii pur și simplu își limitau porția zilnică de mâncare, în timp ce unii dintre ei aveau copii sau soți grav bolnavi. Ei m-au motivat să rămân și să lupt pentru a le întoarce banii binemeritați.

Astăzi, cei care vor succede mandatul meu vor găsi, desigur, un șir de probleme. Dar vor găsi și soluțiile deja puse în aplicare. Însă nu vor mai duce povara impozitelor neachitate de rangul sutelor de milioane, nu vor fi nevoiți să restabilească relațiile cu partenerii externi, nu vor trebui să caute bani pentru a restitui salariile, vor avea de întors de două ori mai puține credite, de trei ori mai puțini bani pentru motorină și multe altele”, a scris Topală.

Acesta a le-a sugerat viitorilor directori să fie scutiți de influențe și să se bazeze pe realitățile acestei intreprinderi și să nu admită ingerințele tuturor neștiutorilor.

No photo description available.