Dorești să obții studii liceale europene? Află cum te poți înscrie la Școala Europeană din Georgia

EaP_European_School-02359

Uniunea Europeană, împreună cu Guvernul Georgiei, lansează Școala Europeană din Georgia, prima Școală Europeană din afara granițelor UE. Inițiativa comună va duce la înființarea unei școli destinate elevilor georgieni, precum și elevilor din toată regiunea, care va urma un model de educație unic bazat pe valorile europene și internaționale, cum ar fi multiculturalismul, pacea și toleranța.

Acest program pilot de burse a fost lansat în septembrie 2018 și oferă elevilor cu vârsta între 16 și 17 ani din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina un program academic adaptat/personalizat, inspirat de sistemul școlar european. Cu toate acestea, partenerii europeni alături de țara gazdă au decis să construiască o clădire separată care va avea o capacitate mai mare de înmatriculare a elevilor locali, dar și internaționali.

Prin urmare, Școala va fi construită lângă Lacul Lisi din Tbilisi și urmează să-și deschidă porțile pentru primul grup de elevi în 2023. Elevii din Georgia, precum și din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Republica Moldova și Ucraina, vor putea urma un curriculum unic, ce răspunde cerințelor înalte ale sistemelor de învățământ georgian, european și internațional.

EaP_European_School_016000 x 4000-15

La liceu – pentru o diplomă internațională

Începând cu luna ianuarie 2020, elevii moldoveni se pot înscrie la Programul de Bacalaureat Internațional de doi ani (IB) din Georgia. Anul acesta, 35 de elevi din țările membre PaE și-au început deja studiile pe 16 septembrie.

Ce fel de program este acesta, ce oferă și cum poți ajunge la această școală poți afla în cardurile de mai jos.

EaP_European_School-02136

Această inițiativă face parte din programul multidimensional de cooperare între UE și țările din Parteneriatul Estic. Împreună cu Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, Uniunea Europeană are ca scop să creeze oportunități pentru tineri de a studia și de a lucra în străinătate, de a participa pe deplin în societate și de a-și realiza potențialul. Cu un pachet de sprijin de 340 de milioane de euro, UE lucrează cu cele șase țări partenere la îmbunătățirea educației și a capacității de angajare în câmpul muncii în rândul tinerilor în regiune. Până în prezent, acest lucru a permis mai mult de 80 000 de schimburi de tineri inclusiv prin programul Erasmus+, deschiderea unor oportunități noi de angajare pentru tineri, oferindu-le acces mai larg și mai ușor la finanțare pentru a începe afaceri și creând programe de educație și formare profesională (VET).

EaP_European_School-02359

Parteneriatul Estic (PaE) este o inițiativă de politici comună care are ca scop aprofundarea și consolidarea relațiilor dintre Uniunea Europeană (UE), Statele sale Membre și cei șase vecini ai săi din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Aceasta este o dimensiune specifică a Politicii Europene de Vecinătate. Parteneriatul Estic are ca scop construirea unui spațiu comun de democrație, prosperitate, stabilitate partajată și cooperare sporită. Până pe 31 octombrie 2019, are loc o consultare structurată în curs privind viitorul cadru de politici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente