Din vara acestui an activitatea Centrului Național Tehnologii Spațiale din cadrul UTM cunoaște o nouă dimensiune. În iunie, echipa CNTS a fost selectată de Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) și United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) pentru runda a IV-a a Programului KiboCUBE pentru lansarea, în anul 2020, a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională (ISS) cu ajutorul modulului experimental japonez KiboCUBE.

Astfel, colaborarea dedicată dintre UNOOSA și JAXA în utilizarea ISS KiboLancer pentru lansarea nanosateliților tip CubeSat s-a extins, având ca partener și Universitatea Tehnică a Moldovei.

În contextul acestei colaborări, ieri, 9 septembrie, CNTS-UTM a găzduit o reuniune JAXA-TUM-UNOOSA, în cadrul căreia a fost dat oficial start proiectului de lansare în spațiu al primului satelit al Republicii Moldova în cadrul programului KiboCUBE sub auspiciile UNOOSA și JAXA, transmite site-ul UTM.

20190909_123229

Părțile și-au propus și un dialog pe tema lansării nanosateliților CubeSat de la Stația Spațială Internațională cu ajutorul modulului experimental KiboCUBE.

Participanții la reuniune au fost salutați de către rectorul UTM, Viorel Bostan și Dinu Țurcan, prorector pentru informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare.

Reuniunea a culminat cu vizita Excelenței Sale, Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii, însoțit de reprezentanți ai corpului diplomatic, care au făcut un tur de orizont în cadrul CNTS, arătându-se profund impresionați de rezultatele activității cercetătorilor CNTS în domeniul spațial.

20190909_151228-1030x773

20190909_120946-1030x773

Nanosateliții tip CubeSat sunt dezvoltați în scopuri educaționale și de cercetare, misiunea acestora constând în verificarea funcționalității diferitelor module și subsisteme ale sateliților.