Cocostârcul s-a întors în satul Rădoaia. Fântâna în formă de ulcior și cumpăna de peste 6 metri au fost restaurate din donații

collage

Câte sate din Moldova se pot lăuda cu o fântână din cele mai originale? În Rădoaia, raionul Sângerei, este o astfel de fântână: e în formă de ulcior, iar pe post de cumpănă stă un ditamai cocostârc de peste șase metri înălțime. După un apel de colectare de fonduri, fântâna și cumpăna au fost restaurate în întregime.

După ani în care cocostârcul (cumpăna fântânii) a stat ruginit, în toamnă anului trecut a fost vopsit din cap până în picioare de un grup de voluntari din sat. Entuziasmul sătenilor a crescut și aceștia au hotărât să îi repare și fântâna în formă de ulcior, acoperită cu mozaic.

Acum două luni, sătenii au lansat un apel în care au cerut doritorilor să îi ajute să reconstituie mozaicul, să repare platforma fântânii, să cosească, să prășească, să înnoiască atât fântâna, cât și zona verde din jur. În cele din urmă, le-a reușit. Începând cu 1 iulie, sătenii au colectat peste 1 700 de dolari, bani investiți în renovări.

1

6

„Dragi donatori! Am așteptat să punem flori la casă nouă și să apară măcar primele fire de iarbă! Acesta este rezultatul final – sper să vă placă și vouă la fel de mult cum deja le place sătenilor!

La două luni de la începutul strângerii de fonduri, aproape că am încheiat șirul de activități. Mai urmează, când mai scad temperaturile, să punem peste 100 de trandafiri. Între timp, sperăm și iarbă să fie mai multă. Nimic din tot ce s-a întâmplat în ultimele două luni nu ar fi fost posibil fără susținerea voastră!

Pentru noi nu a fost ușor, am și greșit pe alocuri. De exemplu, inițial am refăcut scările așa cum erau de mai demult, adică fără rampă de acces. Apoi am fost nevoiți să refacem puțin: am inclus rampa, iar trotuarul care unește masa cu fântâna, l-am făcut deja compatibil cu parcurgerea lui de către o persoană cu dizabilități motorii.

Sperăm, pentru cine nu e din sat, să vă faceți drum spre Rădoaia și să vedeți ce ne-ați ajutat să facem. Rădoienii merg deja la acest loc din copilărie, își fac poze și noi amintiri. Vom reveni cu noi poze și alte concluzii tot aici, iar în zilele ce urmează voi posta raportul financiar.

Până atunci, vă mulțumim din suflet și desigur, plecăciuni!”

 

2 3 4 5 7

Photo Credit: Facebook/donate

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente