Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a dispus inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii în stat, în perioada 7-14 iunie de către fosta guvernare a Republicii Moldova. Motivația vine după ce au fost constatate erori în „emiterea ordonanței de refuz, emisă de Igor Popa, fost procuror interimar”.
„Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept, iar Procuratura va informa despre evoluţia investigaţiilor pe acest caz”, se menționează în comunicat.
Între 7 și 14 iunie, Republica Moldova a avut două guverne, care se acuzau reciproc de uzurparea puterii în stat. Pe de o parte, guvernul în exercițiu PD se menținea la putere având la bază o serie de decizii ale Curții Constituționale, și spuneau că celălalt Guvern, Sandu s-a format prea târziu (pe 8 iunie, ora 14:00), după ce a trecut deadline-ul pentru formarea unui guvern, interpretată de Curtea Constituțională pentru data de 7 iunie seara, la ora 19:00.
De cealaltă parte noul Guvern, condus de Maia Sandu, votat de către PSRM și ACUM a contestat legitimitatea deciziilor Curții Constituționale și puncta că Parlamentul, noua majoritate Parlamentară reprezintă singura putere legitimă din țară. În tot acest timp, toate ministerele, Guvernul, dar și Procuratura Generală erau blocate de susținători ai PDM.
Totul s-a încheiat pe 14 iunie, când PDM a anunțat că se retrage de la Guvernare, iar ministerele au fost eliberate de corturi. Câteva zile mai târziu, Curtea Constituțională a anulat deciziile controversate din această perioadă, iar după 21 iunie, când a fost elaborată opinia Comisiei de la Veneția, Curtea Constituțională și-a dat demisia in corpore.