(foto) Ghidul #diez: Cunoaște istoria Muzeului de Ştiinţe Naturale al USM

muzeu-universitatea-de-stat-7-770×512
Foto:http://moldnova.eu

Echipei #diez îi place să descopere locuri și lucruri noi în Chișinău. Avem lansată rubrica Best of, (re)Descoperă Moldova, iar acum pornim să explorăm tainele muzeelor din Chișinău. Aici veți afla toată istoria muzeului, programul de lucru, prețul, dar și cum puteți ajunge acolo.

În a treia ediție vă relatăm despre Muzeul de Ştiinţe Naturale al USM.

Una dintre cele mai mari colecţii de animale din Europa se găseşte la Chişinău. Cu o istorie de peste 65 de ani, în Muzeul de Ştiinţe Naturale de la Universitatea de Stat din Moldova au fost adunate peste 14 mii de exponate, multe dintre care sunt unice în lume. Colecţia valorează sute de mii de euro.

Adresa: Strada Alexei Mateevici 60, sectorul Centru (Facultatea de Biologie).

Transport: Microbuzele 124, 129 și troleibuzele 3, 24, 10, 12. Muzeul se află într-o zonă centrală, astfel puteți să-l găsiți ușor, dacă vă aflați în zona parcului Valea Morilor.

Număr de telefon:  022 577 512.

Program de lucru: luni-vineri.

Prețul biletului: Gratuit.

Istoria acestui colţ de natură a început în anul 1952, atunci când studenţii şi profesorii Facultăţii de Biologie, secţia Zoologie, au mers într-o expediţie pe insula Sahalin. De acolo au adus primele exemplare, pe care le-au făcut cadou universităţii. Pornind de la ungheraşul unde au fost expuse, s-a format Muzeul de Ştiinţe Naturale al Universităţii de Stat din Moldova, scrie adevărul.

6

Toate exponatele acestui muzeu provin din donaţii. Cea mai mare colecţie a fost oferită de UNESCO şi reprezintă peste 100 de păsări din Antarctida. Peşti piranha, scheletul unei balene albastre de 28 metri, maxilarul unui caşalot, o scoică-gigant, calmari, sepia, caracatiţe, pinguini, broaşte ţestoase, un pui de rechin gigantic, un pui nou născut de balenă, un schelet de orcă ucigătoare, animale de stepă, şerpi şi o mulţime de specii de păsări, care alcătuiesc un tablou impresionant. Din Ascania-Nova au fost aduși struți, care au murit din cauza substanțelor chimice, cu care au fost stropite câmpiile învecinate.

1

2

3

4

5

7

8

În secţia de zoologie este păstrată cea mai mare colecţie de animale împăiate din ţara noastră. Lei, tigri, balene sau păianjeni, majoritatea este ținută sub o vitrină groasă din sticlă. Este o măsură obligatorie pentru a feri exponatele de factorii externi.

travelblog.md

9

10

Expoziția este unică prin faptul că găzduiește un pui de cașalot, care a trăit doar două zile. Rămășițele puiului au fost aduse de un student al universității.

11

Cel mai mare animal care poate fi admirat la muzeul USM este un pui de balenă albastră, care are peste patru metri în lungime. Mamiferul a fost adus din Marea Neagră de un absolvent al universităţii, care a cheltuit aproape 300 de euro pentru a-l împăia, scrie prime.md.

12

fotocredit: viar.live

Muzeul de Științe Naturale constă din trei secții: Secția de zoologie, Secția de geologie și mineralogie și Secția botanică. Ultima se află în cadrul Facultății de Biologie și Pedologie a USM. Pentru amenajarea sediului Muzeului de Științe Naturale a Universității de Stat din Moldova au fost investiți 2,5 milioane de lei, notează moldnova.eu.

Vezi și:

(foto) Ghidul #diez: Cunoaște istoria casei-muzeu „Șciusev” din Chișinău

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente