(foto) Ghidul #diez: Cunoaște istoria casei-muzeu „Șciusev” din Chișinău

978×0
Foto:adevarul.ro

Echipei #diez îi place să descopere locuri și lucruri noi în Chișinău. Avem lansată rubrica Best of, (re)Descoperă Moldova, iar acum pornim să explorăm tainele muzeelor din Chișinău. Aici veți afla toată istoria muzeului, programul de lucru, prețul, dar și cum puteți ajunge acolo.

În a doua ediție vă relatăm despre Casa-Muzeu „Șciusev”.

Adresa: Alexei Şciusev 77, sectorul Centru.

Transport: Nu există vreun transport public care circulă în direcția muzeului, dar prin zonă circulă autobuzele 11, 20, microbuzele 185, 188, 101, 125, 129 și troleibuzele 3, 35, 24, 10, 2,4. Oricum, locația muzeului e destul de centrală, ceea ce îl face accesibil chiar și pe jos.

Număr de telefon: (022) 22-03-08.

Program de lucru:  Luni-Joi, ora 09:00-16:00.

Prețul biletului: 2 lei – elevi, 5 lei- studenți, 10 lei – adulți. Serviciul ghidului este cu contra plată suplimentară.

adevărul.ro
adevărul.ro

Casa-muzeu „Alexei Șciusev” este un muzeu, și totodată, un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Edificiul a fost construit în anii 1851–1853, în care s-a născut și a locuit timp de 24 de ani (perioada anilor 1873–1897), arhitectul și istoricul Alexei Șciusev. În 1947, până la fondarea casei-muzeu, aici a fost deschis un muzeu de arhitectură.

În muzeu sunt păstrate lucrurile personale, fotografiile și documentele arhitectului. Exponatele de muzeu sunt, de asemenea, mărturiile vieții și activității unui alt arhitect basarabean, Alexandru Bernardazzi. Piesele muzeului sunt aranjate în cele cinci încăperi ale casei. O sală aparte este dedicată lucrărilor artistice rămase și donate de arhitect în 1947.

adevărul.ro
adevărul.ro

Clădirea a fost construită într-un nivel, ridicată pe un plan unghiular, pe un soclu, cu faţada principală aliniată liniei roşii a străzii. Un perete longitudinal împarte spaţiul interior în două părţi egale, fiecare divizată în odăi, cu un hol central, planimetrie apropiată de casa populară. La faţada posterioară se afla o terasă de colţ.

Faţada simetrică, cu cinci axe compoziţionale, dintre care patru sunt goluri de ferestre şi una de uşă, este amplasată central, într-o logie în arc. Ferestrele au ancadramente cu muluri simple, cu un decor artizanal sub plita de pervaz,care împreună cu streaşina mică şi greoaie sunt improvizaţii la restaurarea casei, scrie monument.md.

monument.sit.md
adevărul.ro

La începutul secolului al XX-lea, una dintre cele mai frumoase și atractive străzi ale Chișinăului era considerată strada Șciusev. Pe această stradă erau construite case cu un singur nivel, clădiri cu 2-3 etaje se ridicau ocazional printre ele, și tot acest lucru a fost realizat în conformitate cu planul de construcție din anul 1834.

adevărul.ro
adevărul.ro

A. V .Șciusev, a fost un arhitect remarcabil, iar după al Doilea Război Mondial acesta a participat activ la restaurarea orașului Chișinău. Este autorul proiectelor de arhitectură a multor clădiri, atât în Capitală cât și peste hotare.

adevărul.ro

Numele lui Alexei Victorovici Șciusev nu este cunoscut de toată lumea, dar una dintre creațiile lui cu siguranță o știu toți. Acesta este muzeul din Piața Roșie din Moscova, unde se odihnește corpul lui V.I. Lenin. El este autorul proiectelor gara Kazani din Moscova, podul Moscova, clădirea KGB din piața Dzerjinskii (acum Lubianka), interiorul stației de metro „Komsomolskaia calțevaia”, Soborul Troița de la Poceaiv, Teatrul de Operă și balet Navoi în Tașkent și multe, multe alte clădiri care împodobesc diferite orașe, acum deja ale fostei Uniuni Sovietice.

Piața Roșie
Gara Kazani din Moscova
Sediul KGB

Alexei Viktorovici Șciusev s-a născut pe 26 septembrie 1873, la Chișinău și a decedat pe 24 mai 1949, Moscova. A fost un arhitect, istoric și teoretician al artei, arhitect–academician al Academiei de Arte a Imperiului Rus, membru al Academiei de Științe a URSS.

Vezi și:

(foto) Ghidul #diez: Cunoaște istoria Muzeului Tehnicii de Calcul din Chișinău

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente