La trei luni după triumful său în scrutinul prezidenţial în Ucraina, fostul actor de comedie Volodimir Zelenski se pregăteşte să reproducă acest succes duminică în alegerile parlamentare anticipate. Partidul condus de el ''Slujitorul poporului'' (Слуга народа)  este principalul favorit la scrutin. Potrivit sondajelor de opinie, formațiunea lui poate obține de până la 50% din voturi.

Vezi mai jos câteva curiozități pe care trebuie să le cunoști despre alegerile de mâine din Ucraina.

#1 La scrutin s-au înscris 22 de partide politice

# ”Оппозиционный блок”.

# “Сила и честь”.

# Всеукраинское объединение “Батькивщина”.

# “Патриот”.

# “Сила людей”.

# “Оппозиционная платформа – За жизнь”.

# “Партия зеленых Украины”.

# “Всеукраинское объединение “Факел”.

# Объединение “Самопомич”.

# “Европейская солидарность”.

# “Украинская стратегия Гройсмана”.

# “Громадянська позиция”.

# “Социальная справедливость”.

# “Слуга народа”.

# “Сила права”.

# “Радикальная партия Ляшка”.

# “Партия Шария”.

# “Голос”.

# Политическая партия “Незалежнисть”.

# “Аграрная партия Украины”.

# Всеукраинское объединение “Свобода”.

# “Рух новых сил Михаила Саакашвили”.

Anume în așa ordine aceste partide politice sunt înscrise în buletinul de vot.

#2 Pragul electoral în Ucraina este de 5%;

#3 Partidele care au șanse să acceadă în Rada ucraineană sunt: Slujitorul Poporului (Zelenski) – 47-52%, Vocea (Vakartciuk) – 4-9%, formaţiunea prorusă Platforma de Opoziție – pentru viață (12-14%), Solidaritatea europeană (Poroșenko) – 7-9%; Patria (Timoșenko) – 6-7%;

#4 În Ucraina, alegerile parlamentare pentru Rada Supremă se desfășoară prin sistemul mixt de vot. Prin urmare, 450 de locuri în Rada Supremă vor fi acoperite de deputații aleși pe listele de partid (225 de deputați), iar ceilalți 225 – pe circumscripții;

#5 În total, au fost înregistrați 2761 de candidați pe liste de partid și 3178 pe circumscripții uninominale, dintre care 1439 – pe liste de partid, și 1739 – independenți).

#6 Liderul Partidului Vocea (Golos) este fostul solist rock Sviatoslav Vakarchuk.

#7 Alegerile în Rada Supremă urma să aibă loc în octombrie, însă odată ce Zelenski a devenit președinte, acesta a dizolvat parlamentul ucrainean din cauza că actuala legislatură și-a pierdut definitiv încrederea în fața cetățenilor. Prin urmare, el a anunțat desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Zelenski l-a învins pe Poroșenko în luna aprilie cu un scor fulminant – 73% din populația ucraineană a votat pentru showmanul și umoristul Zelenski.