(foto) La Iași a căzut un meteorit care a zguduit orașul. Ce dimensiuni are corpul ceresc

img
Foto: observator.t

Săptămâna trecută, un meteorit a zguduit oraşul Iaşi. Potrivit profesorului de fizică Silviu Gurlui, meteoritul a explodat la o altitudine de 20 de kilometri, deflagraţia degajând o energie mai mare decât cea produsă în timp real de un reactor nuclear.

Ipoteza meteoriturului ca sursă a bubuiturii a fost lansată de profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, unul dintre singurii experți care s-a străduit să descopere sursa boom-ului imposibil de explicat de către oficialităţile statului român.

facebook.com/silviugurlui

„Meteoritul a avut minim 8 kg si minim 16 cm în diametru. Puterea exploziei evaluata a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decât unul dintre reactoare nucleare de la Cernavoda /706 megawatt), însă preț de doar 2 secunde! Explozia este echivalată cu 1.6 GJ adică 400 kg de exploziv TNT. A explodat la înălțime mare, iar potențialele fragmente au ajuns pe Pământ fără sa producă efecte însemnate pentru ca nu am înregistrat vibrații în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul.

facebook.com/silviugurlui

În plus, un corp de așa dimensiuni la distanța de 20 km nu poate fi observat deloc ușor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluție limitata (limita este de 10 ori mai mica decât limita de detecție a ochiului uman). Posibil și alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate. Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arata clar ca bubuitura a fost la foarte mare altitudine.

Am luat in calcul tipul de meteoritii care cad cel mai frecvent in atmosfera, pentru care densitatea medie este de 3.4 g/cm3. Comparativ, meteoritul din Rusia, cazut in Chelyabinsk Oblast, 15 februarie 2013: masa 12000 tone, diametru 20 metri, viteza 20km/s, altitudine unde a exploadat 26 km, energia exploziei a fost de 1400000GJ (400 mii tone TNT) = 30 de bombe Hiroshima”, a explicat profesorul român.

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente