(sondaj) Care este percepția moldovenilor față de UE în 2019. „Se respectă drepturile omului și nu-i corupție”

MD

65% dintre persoanele din Republica Moldova au încredere în Uniunea Europeană, iar pentru prima dată din ultimii 4 ani, percepția față de UE s-a îmbunătățit considerabil comparativ cu anul 2017.

Mai jos vă prezentăm constatările-cheie ale studiului.

# 85% dintre moldoveni sunt conștienți de sprijinul financiar din partea UE, dintre care 53% consideră că sprijinul este eficient.

# 68% din moldoveni consideră că relațiile cu Uniunea Europeană sunt bune.

# Mai mult de jumătate din cetățenii Republicii Moldova (55%) au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană (UE), 33% au o imagine neutră despre aceasta și numai 10% au o imagine negativă.

#Respondenții au fost întrebați să enumere 3 valori personale care se asociază cu UE. Pe primul loc este Lipsa corupției (53%), respectarea drepturilor omului (51%) și prosperitatea economică (40%).

# Cea mai mare încredere moldovenii o au în instituțiile Uniunii Europene.

960

# Top 3 cele mai cunoscute de moldoveni proiecte finanțate de UE sunt: Dezvoltarea infrastructurii, educație, sănătate și medicină.

# În opinia moldovenilor, Rusia oferă mai mult suport financiar țării noastre decât UE.

2

Proiectul finanțat de UE „VECINII UE de la Est” a realizat sondajul de opinie publică 2019 în cele șase țări ale Parteneriatului Estic (PaE) – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Sondajul a avut loc între februarie și aprilie 2019 și s-a bazat pe interviuri față-n-față pe un eșantion reprezentativ de 1000 persoane pe țară. Sondajele anuale se află acum în al patrulea an, primul val fiind realizat în 2016.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente