(video) Capitala în filme. Lista celor 16 pelicule ale căror secvențe au fost filmate la Chișinău

IMG_5196

În Capitală au fost filmate mai multe secvențe ale peliculelor renumite în toată țara, dar și peste hotarele acesteia. Chișinău a fost „decor” pentru filmele din URSS, filme documentare, și chiar comedii engleze. Locals a realizat o listă cu 16 pelicule, secvențele cărora au fost filmate pe străzile din Capitală. Le recunoașteți?

# Nunta în Basarabia

Nuntă în Basarabia este o comedie romantică, coproducție cinematografică moldo-româno-luxemburgheză, în regia lui Nap Toader, în 2010. Filmul prezintă conflictele reieșite în urma interacțiunii între nuntașii din România și cei din Republica Moldova la o nuntă ce are loc în Chișinău.

# Tenis cu moldovenii

Scriitorul britanic Tony Hawks, autorul cărții și filmului „Tenis cu moldovenii” este unul dintre primii occidentali care a venit în Moldova, în 1998 și a încercat să înțeleagă oamenii și cultura de aici pentru a filma pelicula „Tenis cu moldovenii”, în 2010. În filmul „Tenis cu moldovenii” au jucat peste 30 de actori din Moldova.

# Omul merge după soare / Человек идёт за солнцем

Este un film artistic în culori, lansat în 1961 în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească și regizat de Mihail Kalik. Unul din primele filme sovietice new wave, producția a marcat apariția „cinematografiei poetice” în timpul conducerii lui Hrușciov. Filmul a fost criticat de autoritățile sovietice pentru aparenta lipsă de promovare a idealurilor sovietice.

# Fata cu care am prietenit / Девчонка, с которой я дружил

Este un film sovietic regizat de Nicolai Lebedev.

În mare parte, secvențele au fost filmate în sectorul Rîșcani al capitalei, pe strada Kalinin 1, 3 (acum Tudor Vladimirescu) și în apropierea caselor adiacente. De asemenea, unele secvențe au fost filmate pe strada Pușkin, la rândul său, la Prospectul Tineretului (gardul vizibil al spitalului de maternitate, un monument al eroilor din Komsomol), lacul Komsomol și aeroportul vechi.

Drama este despre doi copii. Nadia și Fedya trăiesc în aceeași casă, sunt legați de o prietenie puternică și de încredere. Dar vine primăvara, iar Nadia și părinții ei pleacă într-un oraș îndepărtat…

# Leul adormit / Спящий лев

Comedia a fost filmată la Chișinău între 1964-1965, în regia lui Alexander Faintsimmer. Filmările au avut loc pe Stadionul Dinamo și în Sala cu Orgă.

# Explozie cu efect întârziat / Взрыв замедленного действия

Lucrarea a fost filmată la Chișinău în 1970, în regia lui Valeriu Gaziu. Ideea de bază ține de crearea unei tipografii ilegale marxiste la Chișinău în 1901, care retipărea ziarului Iskra și a alte lucrări ilegale pe atunci.

# Între cer și pământ / Между небом и землей

Filmările au avut loc pe teritoriul Regimentului 300 de Parașute (Strada Panfilov). Scenele urbane au fost filmate pe atunci la lacul Comsomolului, Prospectul Tineretului, dealul de la Ciocana. Pelicula a fost filmată în 1975, în regia lui Mihail Badikyanu și Valery Kharchenko.

# Pregătirea pentru examen / Подготовку к экзамену

Filmările au avut loc la Chișinău. În unele secvențe, de exemplu, eroii stau pe strada 31 august 1989, aproape de numărul 139. Filmările au avut loc în anul 1979, în regia lui Boris Konunov.

# Unde ești, iubire? / Где ты, любовь?

Filmările au avut loc în Moldova, Crimeea și Odessa. Unul dintre episoadele filmului a fost realizat în turn-muzeu al Universității de Stat din Moldova. Potrivit regizorului Gagiu, el a visat întotdeauna să filmeze ceva în acest turn și a venit cu un episod special pentru aceasta. Filmările au avut loc în 1980.

# Pâine, Aur, Nagan / Хлеб, Золото, Наган

O parte a filmului de acțiune a fost filmat pe străzile Chișinăului. Evenimentele au loc în timpul Războiului Civil. Profesoara orfelinatului duce pâine copiilor înfometați. Călătorii ei ocazionali sunt un ofițer de securitate Gorbach, marinarul Sasha și comandantul stației Zaitsev, care a primit trei lingouri de aur. Filmul a fost realizat în 1980, în refia lui Samvel Gasparov.

# Totul putea fi altfel / Все могло быть иначе

Filmările au avut loc la Soroca și Chișinău. În capitală, acestea au avut loc la Sculeanca (lacul La Izvor), la Palatul Feroviarilor și la Gara de trenuri. Filmul a fost realizat în 1982, în regia lui Valeriu Jereghi.

# Călătoria de nuntă înainte de nuntă / Свадебное путешествие перед свадьбой

Filmul arată cum se sărbătorește o nuntă în satul moldovenesc. Filmările pare că au fost realizate la o nuntă adevărată, dar fiind faptul că nu pare a fi o înscenare. Filmul a fost realizat în 1982, în regia lui Ion Scutelnic.

# Autobusul singuratic sub ploaie / Одинокий автобус под дождем

În acest detectiv din 1986, vedem Aeroportul Chișinău de la mijlocul anilor 80, străzile capitalei, stația centrală de autobuz, centrul Tiraspolulu. Filmul a fost realizat de regizorul Vasile Brescan.

# Corespondentul special / Ваш специальный корреспондент

Jurnalistul ziarului republican Braniște intenționează să scrie un material despre președintele unei ferm colective avansate. În curând, eroul este convins că metodele de conducere ale președintelui sunt îndoielnice. În ciuda presiunii, Braniște a decis să publice articolul… De-a lungul filmului, putem vedea străzile din Chișinău. Filmările au avut loc în 1987, în refia lui Nicolau Ghibu.

# Palmele / Ладони

Filmul este unul documentar. O femeie care a stat la sol timp de patruzeci de ani; un băiat cu handicap care a făcut un jurământ să nu-și părăsească locul până la venirea Împărăției Cerurilor; ragman colectând hainele celor morți; ; un bătrân care adună gunoi ca să ajungă până la cer. Printre eroii filmului sunt cerșetorii din Chișinău. Regizorul Artur Aristakisyan a petrecut mai mult de un an alături de ei, începând să filmeze cu o cameră de mână. Premiera a avut loc în 1994. 

# Iepurele deasupra beznei / Заяц над бездной

Filmul de lung metraj regizat de Tigran Keosayan, filmat în Moldova în 2006, bazat pe scenariul lui Dmitri Ivanov. Filmările au început în mai 2005 și au durat aproximativ două luni. Acestea au avut loc pe străzile vechiului Chișinău și în Vadul-lui-Voda, precum și în satul Golerkany, care găzduiește în continuare centrul guvernamental de recreere al Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente