Admitere 2019. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”

DSC_3764

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova este o instituţie de învăţământ superior, acreditată la nivel naţional (2001, 2007) şi evaluată de organisme internaţionale (2001, 2005). Aici îți poți face studiile în cadrul a trei facultăți. Mai jos găsiți toate detaliile necesare pentru a depune actele la USMF.

Actualmente, la USMF „Nicolae Testemițanu” învață circa 6000 de studenţi și 1700 de rezidenţi, cetățeni ai Republicii Moldova şi din alte 32 de ţări ale lumii.

Universitatea pune la dispoziția studenților: aule și săli de studiu bine amenajate, dotate cu echipamente tehnice performante; laboratoare cu utilaj modern de cercetare; locuri de trai în cămine; cantine, complexuri sportive, zone gratuite Wi-Fi și altele.

Ofertă educațională:

Facultatea de Medicină

În cadrul acestei facultăți vă puteți face studiile la una dintre următoarele specialități:

#Medicină generală (6 ani);

Programul de studii Medicină are misiunea de a forma medici pentru sistemul național de sănătate, precum și pentru alte țări. Instruirea se axează nu doar pe transmiterea de cunoștințe, dar şi pe formarea de competenţe de comunicare cu pacienții şi dezvoltarea abilităților, inclusiv la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.

#Medicină Preventivă (6 ani);

Programul are scopul de a forma profesioniști în domeniul sănătății publice pentru monitorizarea sănătății populației, elaborarea și realizarea politicilor și a programelor naționale de sănătate publică, prevenirea morbidității prin informarea societății și promovarea modului sănătos de viață.Absolvenții specialității Medicină preventivă vor activa ca medici igieniști, epidemiologi sau microbiologi în cadrul centrelor de sănătate publică (naționale, municipale și raionale), precum și ca manageri în domeniul sănătății.

#Optometrie (4 ani)

 

Programul are misiunea de a pregăti specialiști pentru asigurarea asistenței oftalmologice. Licențiatul în optometrie poate deveni organizatorul și conducătorul propriului cabinet optometric, magazin de comercializare, atelier de prelucrare și de montare a ochelarilor; poate activa în unitățile producătoare de echipament optic și medical, în laboratoarele pentru testarea capacităților vizuale, în instituții specializate care oferă asistență socială populației și asigură profilaxia (școli, instituții speciale ș.a.), în organizațiile care comercializează și asigură întreținerea aparaturii și a echipamentelor optometrice.

#Asistenţă medicală generală (4 ani)

Programul are misiunea de a forma asistente medicale licențiate, fapt care va contribui la acoperirea universală cu servicii de sănătate, la sporirea calității serviciilor de promovare a sănătății, prevenirea bolilor, tratamentul și reabilitarea.

Licențiatul în asistență medicală generală va fi pregătit și autorizat să se angajeze în domeniul general al practicii de îngrijire medicală, inclusiv în promovarea sănătății, prevenirea bolilor și îngrijirea bolnavilor și a persoanelor cu dizabilități de toate vârstele, să participe pe deplin în calitate de membru al echipei de profilaxie și de educație pentru sănătate, să supravegheze și să instruiască asistenții medicali și să fie antrenat în cercetare.

 Facultatea de Farmacie

În cadrul acestei facultăți se studiază o singură specialitate: „Farmacie”, timp de cinci ani.

Programul FARMACIE ține de obținerea, prelucrarea, prepararea, păstrarea, eliberarea și controlul medicamentelor, iar rolul de bază în aceste activități este atribuit farmacistului – specialist cu responsabilități majore în actul terapeutic, care nu poate fi considerat un comerciant. Farmacistul este singurul care deține controlul asupra medicamentului, pentru că printre multiplele atribuții și responsabilități pe care le îmbină această profesie, el stăpânește toxicologia și securitatea medicamentului.

Facultatea de Stomatologie

Și aici, exact ca la Facultatea de Farmacie se studiază doar o singură specialitate – stomatologie. Perioada de studii este de cinci ani.

Programul STOMATOLOGIE a USMF „Nicolae Testemițanu” are un rol fundamental în formarea medicilor stomatologi pentru sistemul național de sănătate, în dezvoltarea cercetării ştiințifice medico-dentare, precum şi în prestarea asistenței medicale calitative populației.

Procesul de instruire la toate specialitățile se desfășoară în 4 limbi: română, engleză, rusă și franceză, și este asigurat de peste 1000 de cadre profesoral-didactice și științifice (academicieni, doctori habilitați și doctori în științe).

Taxe de studii

asfhhjk

Atenție: Studenţii anului I, înmatriculaţi la Facultatea de Stomatologie, sunt obligaţi să deţină, la 1 septembrie, kitul obligator pentru instruirea studenţilor din anul I de studii.

Taxa de înscriere la concursul de admitere 2019 este stabilită în mărime de 50 lei.

Sunt scutite de plata taxei de înscriere la concurs următoarele categorii de candidaţi:

– candidaţii cu statut de copii rămaşi fără ocrotire părintească;

– candidații cu grad de dizabilitate sever şi accentuat,

la prezentarea certificatelor corespunzătoare.

Procesul de admitere

#Termeni de organizare 

affg

Acte necesare pentru înscriere

Pentru înscriere la concurs, candidatul va depune la Comisia de admitere Dosarul de concurs, care va cuprinde următoarele acte:

#cererea de înscriere la concursul de admitere (se completează la momentul depunerii actelor în Comisia de admitere);
#actul de studii, în original, cu anexa respectivă și o copie a acestora (absolvenţii liceelor din România și alte state, promoţia anului admiterii, pot depune certificatul de studii cu notele examenelor de bacalaureat şi situaţia şcolară pe anii de studii, urmând ca diploma de bacalaureat să fie prezentată ulterior);
#certificatul medical-tip (nr.086/e), eliberat în anul admiterii. Investigaţia suplimentară obligatorie, cu includere în certificatul medical – MRS;
#4 fotografii 3 x 4 cm de tip buletin;
#bonul de înscriere (se eliberează la depunerea actelor la Comisia de admitere);
#diplomele de gradul I-III, obţinute de către candidaţi la concursurile şcolare republicane sau internaţionale la disciplinele de studiu, #precum şi diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri, olimpiade, expoziţii etc., organizate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi #Cercetării sau de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale;
#copia certificatului de naştere al unuia din părinţi, pentru cetăţenii statelor membre ale C.S.I. şi ai ţărilor baltice de naţionalitate moldoveni (români) şi reprezentanţii diasporei moldoveneşti de peste hotare;
#candidaţii, deţinători ai diplomelor de studii superioare universitare, diplomelor de licenţă, vor prezenta adeverinţa privind modalitatea studiilor realizate (buget sau contract în baza taxei de studii), pentru toată perioada de studii, cu descifrare pentru fiecare an, eliberată de instituția de învățământ superior, care au absolvit-o.

Candidaţii la concurs vor prezenta personal:

#buletinul de identitate (paşaportul), în original şi 3 copii;
#livretul militar sau adeverinţa de premilitar (pentru persoanele supuse militar).

Pentru înscriere la cota de 15% candidații vor prezenta:

#adeverinţa eliberată de autoritatea tutelară teritorială pentru candidaţii cu statut de copii rămaşi fără ocrotire părintească;
#certificatele medicale corespunzătoare care atestă gradul de dizabilitate al candidatului sau al părinţilor acestuia;
#certificatul care confirmă că unul din părinţii candidatului a participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, în războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, eliberat de organele abilitate; adeverinţa care confirmă participarea candidatului la operaţiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak;
#certificatul despre componenţa familiei şi copiile certificatelor de naştere ale fraţilor/surorilor (pentru candidaţii care provin din familii cu patru şi mai mulţi copii aflaţi la întreţinere);
#diploma de bacalureat, pentru absolvenţii şcolilor din localităţile de Est ale republicii şi din mun. Bender, care au studiat conform programelor de învăţământ aprobate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, precum şi absolvenţii Liceului #Teoretic „A. Mateevici” din Sănătăuca, r-nul Floreşti, originari din localităţile de est ale Republicii Moldova
#confirmarea apartenenţei la familii de romi;
#livretul militar (pentru candidații care au efectuat serviciul militar în termen).

Contacte

Comisia de admitere (Blocul didactic central, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165)

Program de lucru: luni – vineri 9:00 – 17:00, pauză 13:00-14:00

Telefoane de contact: 022 205 153, 022 242 391

E-mail: [email protected].

 

Taguri: #Admitere 2019
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente